Geldautomaten die zich in een groot Belgisch bankfiliaal bevinden zullen worden afgesloten. Dat is een van de maatregelen die Febelfin-CEO Karel Van Eetvelt liet doorvoeren om de sector beter te beschermen. Dat brengt VTM NIEUWS. Afgelopen weken werden verschillende plofkraken uitgevoerd waarbij bandieten met het briefgeld in bankautomaten aan de haal gingen.

De bankkantoren van de vijf grote Belgische banken KBC, ING, Belfius, BNP Parbis Fortis en Bpost zullen s’ nachts hun bankkantoren met geldautomaten sluiten. Dit werd beslist op een spoedoverleg met de sector en het ministerie van Binnenlandse Zaken van minister Jan Jambon (N-VA).

Hiernaast zullen ook de politiepatrouilles rond banken met extra waakzaamheid ingezet worden. Volgende week vrijdag zal de sector opnieuw samenzitten. Men zal dan nagaan of er nieuwe maatregelen kunnen volgen.

België in de ban van plofkraak-bandieten

Afgelopen dagen vonden veel plofkraken plaats in België. Dat is een methode van diefstal waarbij men gas zoals acetyleen in een geldautomaat brengt nadat men de openingen heeft dicht gemaakt met kit. Hierna brengt men het gas tot ontploffing waardoor het papiergeld kan meegenomen worden. Afgelopen nacht vond zo’n plofkraak plaats in het Waalse Seneffe. Eerder vonden ook zo’n kraken plaats in Boechout, Kinrooi, Buggenhout, Tielt-Winge, en Bever. Deze laatste mislukte echter. Onderzoek moet nog uitwijzen of dezelfde bende verantwoordelijk is voor al deze kraken.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Het beveiligingssysteem, dat normaliter biljetten moet onbruikbaar maken met verf, blijkt dus niet altijd te werken. De banken nemen nu extra maatregelen na de verschillende plofkraken onder impuls van financiële koepelorganisatie Febelfin en Binnenlandse Zaken.

“Dit is niet leuk, [plofkraken zijn] de afgelopen jaren niet gebeurd. Wij vermoeden dat onze beveiliging niet afdoende is. Wij moeten dat heel snel bekijken en desnoods investeringen doen”, aldus Febelfin-CEO Karel van Eetvelt nog afgelopen vrijdag. Er zouden vorige week ook al wat maatregelen genomen, maar die bleken niet 100 procent effectief. “[…] De banken hebben al een aantal zaken gedaan. Blijkbaar niet genoeg, dus we gaan nu nog verder.”