Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageerde bij VTM Nieuws op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever na de aanslag in Luik. De Wever stelt voor om terroristen en moslimextremisten in de gevangenis te laten zolang er sprake is van een terreurdreiging. Geens wil hier echter niet van weten: “Ik wil geen Guantanamo creëren in België.”

Als het van De Wever afhangt dan blijven terroristen en moslimextremisten in de cel zolang de oorlog in Syrië niet is afgelopen: “Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen.” Geens wil niet spreken van krijgsgevangenen en vindt het voorstel van De Wever onmogelijk: “Ik kan ze (moslimextremisten) met het strafrecht niet langer binnen houden dan tot aan het einde van hun straf.”

Geens gaat wel verder op de gedachtegang van De Wever en denkt aan een administratieve detentiemaatregel waar mensen preventief opgesloten worden. Hij stelt zich wel de vraag of zo’n maatregel mag van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Geens vervolgt: “Vandaag is het wel zo (…) dat de mensen die vrijkomen na het einde van hun straf, zeer goed worden opgevolgd (…) dus we laten die niet zomaar los.”

Volgens Geens kent elk land in de wereld dit probleem en ze lossen het op een vergelijkbare manier op. “De administratieve detentie waarover ik spreek heb ik nog nergens horen vermelden. Ik probeer alleen maar meneer De Wever zijn idee te capteren en te zeggen ‘dat zou kunnen’. Maar ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België”, aldus Geens.

De uitspraken van De Wever kwamen er nadat er volgens De Standaard dit jaar nog eens 28 geradicaliseerde gedetineerden vrijkomen omdat ze hun straf hebben uitgezeten. Dit roept vragen op, zeker gelet op het gegeven dat Benjamin Herman, de man die in Luik 2 agenten en een burger doodschoot, na zijn radicalisering in de gevangenis penitentiair verlof kreeg en een aanslag pleegde. De aanslag werd door Islamitische Staat (IS) opgeëist en ze bevestigden dat Herman zich in de gevangenis bekeerde tot de islam en radicaliseerde dankzij een prediker.