In de gevangenis van Beveren hebben volgens Het Laatste Nieuws meer dan 30 gevangenen sigaretten, drank en andere spullen gestolen door een computerfout. De fout wordt al maandenlang misbruikt door de gedetineerden. Er komt een gerechtelijk onderzoek waarbij de gedetineerden vervolgd kunnen worden voor fraude.

De diefstal van goederen is al maandenlang bezig en volgens sommigen al sinds de gevangenis 4 jaar geleden open ging. Via een intern winkelplatform kunnen de gevangenen namelijk spullen aankopen zoals drank, sigaretten, voeding, postzegels, schrijfgerei, kookpotten en doucheproducten. Het wordt vergeleken met “een digitale buurtwinkel”. Voor deze producten dient normaal betaald te worden, maar door een fout in het computersysteem gebeurde dat nooit.

Een gerechtelijke bron van HLN zegt: “Ze hadden uitgedokterd dat door bepaalde manipulaties uit te voeren alle producten op hun bestellijstje afgeleverd werden zonder dat er een afrekening volgde. Toen alles aan het licht kwam, is dat ‘IT-foutje’ weggewerkt.” De politie is volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, alvast een onderzoek naar fraude gestart. De feiten kwamen aan het licht toen vorige maand bleek dat er een tekort van meer dan 10.000 euro in de boekhouding was.

“Sommigen hebben voor zo’n 5.000 euro aan spullen buitgemaakt”, aldus een bron binnen de gevangenis. “Als ze de boekhouding van de voorgaande jaren bestuderen, zal wel uitkomen of die geruchten kloppen en we dus niet over tienduizenden maar over honderdduizenden euro’s aan gratis scheermesjes, tandenborstels en deodorants spreken”, klinkt het. Het totale verlies kan dus nog sterk oplopen aangezien voorlopig alleen de eerste vier maanden van 2018 onderzocht zijn.

Volgens de politie loopt er al een onderzoek naar een 30-tal gedetineerden. Ze kregen ook een tuchtstraf van de gevangenisdirectie en mogen een maand lang geen bestellingen meer doen in de online winkel. Raan Colman, de advocaat van één van de gestrafte gevangenen, vindt die tuchtstraf niet nodig: “Het is niet meer dan menselijk om te profiteren van een onverwachte meevaller. Mijn cliënt zal daarvoor wel de rekening krijgen. Hem een bijkomende sanctie opleggen, is niet nodig.”