Frankrijk: Moslimrapper zal “knallend optreden” in Bataclan geven

0
2605

De Franse islamitische rapper Médine, getooid met een stevige baard zoals voorgeschreven in de Sharia, bracht drie maanden geleden zijn nieuwste provocerend lied uit. De Fransman van Algerijnse afkomst behandelt in het lied de concertzaal Bataclan in Parijs, waar in 2015 tientallen mensen werden uitgemoord door islamistische terroristen. Médine rapt dat hij er een “knallend optreden” wil geven. Maar dat Médine nu ook zijn zin krijgt en in oktober er daadwerkelijk zal optreden zorgt voor veel ophef in Frankrijk.

Médine (Frans voor de islamitisch heilige stad Medina) is een omstreden artiest. In 2005 riep de rapper in een tekst nog op om “seculieren [te] kruisigen”. Tevens benoemde hij albums ’11 september’ en ‘Jihad’. Zelf noemt hij zijn liedjes – waarvan de clips op Youtube miljoenen keren bekeken worden – “polemisch”. Het is echter nog maar de vraag of deze laatste ‘polemiek’ de emmer doet overlopen. Een groot deel van de top van de Franse politiek is in ieder geval niet te spreken over zijn laatste lied genaamd ‘Bataclan’.

Médine: “Vuur bij publiek aanwakkeren”

Op Médines nieuwste album ‘Storyteller’ staat een nummer ‘Bataclan’, verwijzend naar de concertzaal waar in 2015 tientallen mensen het leven lieten tijdens een aanslag. De rapsong gaat over Médine zijn ambitie om zelf op te treden in de concertzaal, maar de uitdrukkingen die hij gebruikt roepen vragen op. Vrij vertaald gaat het over “een knallend optreden” en “het vuur bij het publiek aanwakkeren”.

Wat nog meer is, Médine krijgt effectief zijn wens na deze zomer. In oktober zal de rapper er twee maal optreden. Nadat het eerste concert in een mum van tijd was uitverkocht, plande de organisatie een tweede evenement. Maar de plannen schieten in het verkeerde keelgat, zeker bij de rechterzijde van de Franse politiek.

(Lees verder onder de tweet.)

“Heiligschennis”

Oud-Binnenlandminister Brice Hortefeux (Les Républicains) riep Médine op om “zijn gebrek aan talent ergens anders te laten horen”. Ook Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Rassemblement National (het voormalige Front National) heeft zich tegen het concert uitgesproken. “Islamitische fundamentalisme is geen mening, het is een misdaad”, zo tweette de populaire Le Pen. Laurent Wauquiez, partijvoorzitter van Les Républicains, noemt de geplande optredens zelfs “heiligschennis voor de slachtoffers”.

Maandag benadrukte Médina tijdens de heisa rond zijn figuur op Twitter dat hij “opnieuw” de aanslagen van 2015 “en alle terreuraanslagen” veroordeelt. “Ik vecht al 15 jaar met mijn albums tegen alle vormen van radicalisering. […] Gaan we extreemrechts de programmering van concertzalen laten bepalen?”

Médine is echter best voorzichtig met zijn vragen. Een andere omstreden rapper, genaamd Black M, die Frankrijk eerder “een land van ongelovigen” noemde, mocht in 2016 afdruipen nadat zijn optreden bij een herdenkingsceremonie voor de Slag bij Verdun werd afgeblazen. Dit gebeurde na felle druk vanwege het toenmalige Front National van Le Pen.