Francken na ‘menselijke ketting’ met Mawda-kleren: “Wansmakelijke recuperatie”

0
2445

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gereageerd op de manifestatie in Gent waarbij linkse manifestanten een menselijke ketting vormden met kinderkledij. De actievoerders eisten ‘rechtvaardigheid’ voor Mawda, de Koerdisch-Iraakse peuter die omkwam tijdens een politie-achtervolging met mensensmokkelaars. En die rechtvaardigheid moet onder anderer in de vorm van een permanente verblijfsvergunning voor Mawda’s gezin verschaft worden. “Ik vind dat bijzonder wansmakelijk, dat de dood van een kind zo wordt gerecupereerd”, zo zei Francken ten aanzien van de VRT.

Tijdens een campagnebezoek van de N-VA in Gent waarbij Francken, Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aanwezig waren, voerden een 300-tal linkse betogers actie tegen de Vlaams-nationalistische partij. Volgens hen doet de N-VA aan “racistische haatzaaierij”. Wel wou men geen confrontatie aangaan met de politici, zo luidde het.

Waslijst aan radicale eisen na Mawda’s dood

De manifestanten, ondersteund door de samenwerking van een dertigtal linkse vzw’s en organisaties, eisten een hele lijst aan nieuwe regelgeving in het kader van open grenzen. Naast een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Mawda, moeten voor de actievoerders ook alle illegalen in België geregulariseerd worden, moeten gesloten asielcentra worden stopgezet en hoort men elke racistische uitspraak en gewelddaad systematisch te veroordelen.

We willen gewoon dat ze opstappen.

Hiernaast wijzen de manifestanten met de vinger naar Jambon en Francken. Volgens hen weigeren deze regeringslieden enige verantwoordelijkheid op te nemen. “Erger, ze blijven volop vasthouden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid en de jacht op migranten. Voor N-VA-leider Bart De Wever zijn de ouders zelfs schuldig aan de dood van hun dochtertje, zo luidt het. “We willen geen confrontatie met Francken of Jambon. We willen gewoon dat ze opstappen. We proberen duidelijk te maken dat we aan de jacht op vluchtelingen, racisme en haat geen boodschap hebben.”

(Lees verder onder de Facebookvideo.)

Mensenketting voor peuter Mawda (2)

In Gent vormen mensen een ketting om rechtvaardigheid te vragen na de dood van peuter Mawda (2).Meer over de actie: http://bit.ly/2J4G7Y2

Publiée par VTM NIEUWS sur samedi 2 juin 2018

Francken: “Recuperatie”

De N-VA laat zich echter niet intimideren. Noch Francken, noch Jambon zijn van plan om op te stappen naar aanleiding van de linkse actie. “Ik vind dat bijzonder wansmakelijk, dat de dood van een kind zo wordt gerecupereerd”, aldus Francken.

Eerder haalde Francken ook uit naar de Belgische universiteitsleiding. Dit naar aanleiding van een open brief aan het adres van Francken. Alle Belgische rectoren eisten hierin een permanente verblijfsvergunning voor Mawda’s gezin. Francken had het over een “politiek spelletje” die de rectoren als een “boemerang terug in hun gezicht” zouden krijgen.