Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), kreeg gisteren de wind van voren van Eurocommissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avrampoulos en de (Franstalige) oppositie. De reden? Francken zijn pleidooi voor “pushbacks” en het “omzeilen” van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). “Hypocrisie is de vaseline van de Wetstraat, ik denk dat hetzelfde ook geldt voor het Schumanplein”, reageert Francken tegenover VRT NWS.

Hangt het van Francken af, dan stopt de illegale migratie naar Europa. Dit wil hij bereiken door het Australische model te importeren waarbij men mensensmokkelaars met hun illegale migratieroutes een hak zet door middel van ‘pushbacks’. Dat is een systeem waarbij men bootmigranten terugstuurt. Het ‘non-refoulement-principe’ – dat pushbacks verhindert in Europa – wil Francken dan ook hervormen. “Zo lang wij geen pushbacks kunnen doen, zal het chaos zijn”, analyseerde Francken eerder voor de camera’s. “Wij moeten die boten allemaal terugsturen. Wij moeten […] het non-refoulement-artikel uit het EVRM, proberen te omzeilen op de een of andere manier. En de Europese rechtspraak móét zich aanpassen.”

Felle kritiek op Francken rond pushback-voorstel

Maar dat is niet naar de zin van de Griekse Eurocommissaris Avramapoulos – nochtans zelf afkomstig van een land dat fel te kampen heeft met illegale bootmigratie. Gevraagd om een reactie op Franckens verklaringen zei Avramapoulos dat de EU “nooit” het Australische model zal overnemen. “De Europese migratiepolitiek wordt geleid door een […] respect voor het principe van non-refoulement. Dat principe staat [ook] ingeschreven in de Conventie van Genève en die is de gouden standaard van het Europese beleid”.

Francken: “Hij heeft ook een akkoord met Soedan gesloten”

Francken pleitte gisteren voor het “omzeilen” van artikel 3 van het EVRM. Nu geeft hij tegenover VRT NWS toe dat hij beter een ander woord dan “omzeilen” had gebruikt. “Heroriënteren van de boten naar Tunesië”, was volgens hem beter geweest. “Voor alle duidelijkheid: ik ben niet aan het aansturen op een massale schending van artikel 3”, klinkt het bij de staatssecretaris.

(Lees verder onder de tweet.)

De kritiek van Avramopoulos kan Francken maar matig smaken. Zo haalt de staatssecretaris aan dat de Eurocommissaris zelf al in Tunesië is geweest om daarover te praten. “Hij heeft ook een akkoord met Soedan gesloten, waarvoor ik bijna ontslag heb moeten nemen, en hij doet dat allemaal.”, refereert hij aan de storm van kritiek op de samenwerking van België met Soedan.

Tevens stipt de staatssecretaris aan dat er akkoorden zijn gesloten met Turkije en milities in Libië. “Hypocrisie is de vaseline van de Wetstraat, ik denk dat hetzelfde ook geldt voor het Schumanplein. Dat is vandaag nog eens bewezen”, stelt Francken tegenover VRT NWS.

(Lees verder onder de tweet.)

Michel: “Samenwerken met Frontex”

Aan VRT NWS laat premier Charles Michel weten dat België de Europese verdragen respecteert maar het niet eens is “met de oppositie die de grenzen wil openen. Voor de veiligheid in Europa zijn er grenscontroles nodig”. Daarvoor wil hij samenwerken met Frontex.