De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde op de beslissing van de Oostenrijkse regering om zeven moskeeën te sluiten en tientallen imams het land uit te zetten. Erdogan noemt het “een nieuwe kruistocht” en zegt dat Turkije zal reageren. Dat schrijft Die Welt.

Erdogan haalde in Istanboel bij persbureau Anadolu zwaar uit naar de beslissingen van de Oostenrijkse regering: “Ik ben bang dat de stappen van de Oostenrijkse bondskanselier de wereld leiden naar een nieuwe kruistocht.” Hij zegt ook dat Turkije stappen zal ondernemen maar nog niet wat die stappen precies zullen inhouden. De woordvoerder van Erdogan, Ibrahim Kalin, noemde de actie van Oostenrijk “racistisch” en “islamofoob”.

Vrijdag besliste de rechtse regering van Oostenrijk, onder leiding van bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP), om zeven moskeeën te sluiten en een veertigtal imams het land uit te zetten. Volgens Kurz gaat het om een radicale Turks-nationalistische moskee in Wenen en zes moskeeën van een extreme organisatie genaamd ‘De Arabische Religieuze Gemeenschap’. Ook de groep zelf wordt ontbonden. De regering baseert zich juridisch op een wet uit 2015 die verbiedt dat religieuze groeperingen buitenlandse financiering verkrijgen.

Kurz benadrukte: “Parallelle gemeenschappen, politieke islam, en tendensen naar radicalisering hebben geen plaats in ons land.” De maatregel komt er na hevige ophef in Oostenrijk, over de partijgrenzen heen. Het linkse Oostenrijkse weekblad Falter bracht vorige maand beelden uit die werden genomen in een van de grootste moskeeën in Wenen waar kinderen getooid in legeruniform met de Turkse vlag zwaaiden en de ‘wolvengroet‘ brachten. Dat is de groet van de Turkse ultranationalistische groepering van de ‘Grijze Wolven’. De foto’s deden denken aan de radicale pro-Turkse optocht in Heusden-Zolder van vorige maand.

ADVERTENTIE