Volgens Reuters hebben vandaag enkele tienduizenden mensen in Londen betoogd tegen de Brexit. De pro-Europa manifestanten eisen dat de Britse regering een finaal referendum organiseert waarin de Britten kunnen stemmen over het lot van hun land. De organisator van de mars is de anti-Brexitcampagne ‘People’s Vote‘.

In het centrum van Londen wapperden vandaag onder andere duizenden Britse, Ierse en Europese vlaggen die opriepen voor een nieuwe ‘People’s Vote’ over de uiteindelijke deal die Groot-Brittannië zal sluiten met de Europese Unie. De mars werd exact twee jaar na het eerste Brexit-referendum gehouden. Toen werd de stemming beslist met 52 procent van de stemmers die kozen voor een Brexit. Met een nieuw referendum willen verschillende pro-EU organisaties “een beslissing nemen over iets dat hun levens voor vele generaties zal bepalen en waar het land beter of slechter van wordt”.

Van de twee grootste partijen in het land, Labour en de Conservatives van premier Theresa May, steunt geen van beide het idee om een nieuw referendum te houden. Een woordvoerder van People’s Vote reageert: “Mensen hebben politici gezien die een verschrikkelijke rommel van een erg slechte deal maken waar ze niet voor gestemd hebben. (…) Dit (de betoging) zijn de mensen die de politieke elite zeggen dat ze het bij het foute eind hebben.”

Op één van de spandoeken was een opmerkelijke tekst te lezen: “17 miljoen stemden voor Adolf Hitler. 17 miljoen stemden voor een Brexit. 17 miljoen mensen kunnen fout zijn.” Andere betogers droegen een plakkaat met de tekst: “We doen dit voor onze kleinkinderen.” Voorlopig is het nog niet zeker wat de uiteindelijke Brexit-deal zal inhouden. Er zijn nog vele onzekerheden zoals over de handelsverdragen met de EU nadat Groot-Brittannië het blok verlaat.

Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die voor een Brexit is, zei dat de Britten “voor de vrijheid stemden om uit het korset van de EU-regels te barsten”. Een verzachting van de uiteindelijke deal, zoals het blijven deel uitmaken van de Europese interne markt, is volgens hem niet welkom. Volgens hem hebben de mensen die gestemd hebben voor een Brexit, zich nog niet bedacht: “Mensen willen geen ellenlange Brexit die zacht, toegevend en schijnbaar oneindig is.” Eind maart 2019 wil Groot-Brittannië immers de Europese Unie verlaten.