In Londen zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om te betogen voor de vrijlating van de rechtse, islamkritische burgerjournalist Tommy Robinson. Volgens de organisatie zouden er zeker 20.000 mensen deelgenomen hebben aan de demonstratie. Dat schrijft de Daily Mail.

De manifestatie vond gisteren plaats in de Britse hoofdstad Londen. Robinson werd eind mei opgepakt door de politie toen hij buiten een rechtbank, waar een proces over de zogenaamde Pakistaanse ‘grooming-bendes’ doorging, een videoreportage maakte. Robinson werd veroordeeld tot 13 maanden cel. Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) hielden tijdens de betoging een toespraak waarin ze pleitten voor de vrijlating van Robinson. Enkele aanhangers van Robinson hebben ook een online petitie gestart om hem vrij te krijgen. De petitie heeft ondertussen al meer dan 608.000 handtekeningen.

Volgens Vlaams Belang woordvoerder Sam Van Rooy werd Dewinter uitgenodigd door de familie van Robinson. In zijn toespraak zei hij dat Europeanen de islamitische overname van het Westen moeten voorkomen. Op de vervolging van Robinson en het zwijgen opleggen van bepaalde media is volgens Dewinter maar één antwoord: “Sta op, mannen van het Westen en vecht!” Britse media mochten aanvankelijk niet berichten over de veroordeling van Robinson aangezien er een persban opgelegd werd. Dat verbod werd echter onlangs opgeheven.

Ook Wilders sprak de Britse menigte toe en werd onder luid applaus ontvangen. Hij noemt de demonstranten helden en wil de boodschap “Free Tommy Robinson” nogmaals duidelijk overbrengen naar 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier Theresa May. Wilders heeft ook een boodschap voor alle regeringen ter wereld: “We laten ons niet het zwijgen opleggen. (…) Jullie kunnen ons in de cel gooien, maar jullie zullen ons nooit verslaan. Want voor elke Tommy in de gevangenis zullen duizenden anderen opstaan. Dus let op Theresa May, premier Rutte (Nederland), mevrouw Merkel (Duistland) en president Macron (Frankrijk). De toekomst is van ons en niet van jullie.” 

(Lees verder onder de tweet)

De betoging kreeg echter een negatief kantje wanneer enkele manifestanten op de vuist gingen met de politie. Hierbij raakten vijf agenten lichtgewond en werden vijf amokmakers gearresteerd. Twee van hen werden opgepakt voor het belagen van een politieagent, één voor het bezit van vuurwerk, één voor het bezit van een wapen en de vijfde voor het vandaliseren van een bus. De politie heeft een onderzoek opgestart.