In Duitsland is een vermist meisje van veertien jaar oud dood aangetroffen. Zij blijkt verkracht en vermoord te zijn. De hoofdverdachte is een Irakese asielzoeker, maar die is met zijn gehele familie terug naar Irak gevlucht om zijn aanhouding te voorkomen. Dat brengt onder andere VRT NWS.

Ophef in Duitsland. Twee weken geleden werd de 14-jarige Susanna uit Wiesbaden als vermist aangegeven. Na een avondje uitgaan kwam de tiener niet thuis. De politie nam de zaak echter niet volledig ernstig omdat de tiener hiervoor al weken niet naar school ging en rondhing op straat. Men dacht dat het meisje simpelweg van huis was weggelopen, maar dit bleek een kapitale fout te zijn.

Urenlang verkracht: verdachte asielzoeker spoorloos

Woensdag trof men het levenloze lichaam aan van Susanna in een bos nabij Wiesbaden. Ze zou urenlang verkracht zijn en hierna gewurgd. Er zijn twee verdachten, een 35-jarige asielzoeker uit Turkije en een 20-jarige vluchteling uit Irak. Die laatste kwam eerder al in opspraak voor de verkrachting van een 11-jarig meisje in het asielcentrum waar de Irakees verbleef en enkele andere feiten.

Deze laatste verdachte is echter de hoofdverdachte, maar deze sloeg erin om enkele dagen geleden te vluchten met zijn familie met behulp van een valse naam. Hun tijdelijke reispapieren werden verstrekt door de Irakese ambassade, zo weet ook VRT NWS, en met behulp van een vlucht langs Istanboel naar het Iraaks-Koerdische Erbil ontkwam de vermoedelijke dader het Duitse gerecht.

De zaak zorgt voor veel commotie in Duitsland, dat reeds een nationaal trauma opliep na de grootschalige reeks aanrandingen door allochtonen in onder meer Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2015-2016. In twee eerdere moordzaken waren ook asielzoekers betrokken. Zo werd de 19-jarige Maria Ladenburger, de dochter van een hoge EU-functionaris, in het Duitse Freiburg verkracht en voor dood achter gelaten toen ze ‘s nachts met de fiets op weg was naar huis. Ze werd door een Afghaanse vluchteling van haar haar fiets getrokken, verkracht, gewurgd en vervolgens bewusteloos gedumpt in een nabijgelegen rivier. Daar verdronk ze.