Het Spaanse parlement heeft een motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy (PP) goedgekeurd. De socialistische Pedro Sánchez (PSOE), die de motie indiende, wordt de nieuwe premier.

De positie van premier Mariano Rajoy (PP) werd onhoudbaar nadat verschillende ex-leden van zijn partij, de Partido Popular,  veroordeeld werden in een corruptieschandaal. Hij zal nu opgevolgd worden door de socialistische Pedro Sánchez (PSOE), die tevens de motie van wantrouwen indiende. Sánchez zal in de loop van volgende week een nieuwe regering vormen.

Nipte stemming

De motie van wantrouwen werd nipt goedgekeurd en kreeg de steun van 180 parlementsleden, dat zijn er vier meer dan 176 die nodig zijn om een meerderheid te behalen in het parlement. Er was één onthouding en 169 parlementariërs stemden tegen.

Het lot van Rajoy leek bezegeld nadat de Baskische Nationalistische Partij haar gedoogsteun voor de minderheidsregering van de premier opzegde. Naast de socialistische PSOE en het extreemlinkse Podemos stemden ook twee pro-Catalaanse onafhankelijkheidspartijen vóór de motie van wantrouwen. Naast de Partido Popular stemde enkel het rechtsliberale Ciudadanos tegen.

“Het was een eer om de premier van Spanje te zijn. Het was een eer om een beter Spanje te mogen achterlaten dan het Spanje dat ik heb gevonden. Ik hoop dat mijn opvolger dat ook zal kunnen zeggen wanneer zijn tijd gekomen is”, zei Rajoy vlak voor de stemming. “Mijn dank aan het Spaanse volk voor de steun en het begrip. En iedereen veel succes voor het welzijn van Spanje.

Wat met Catalonië?

Sanchez, die nu zelf een minderheidsregering met gedoogsteun zal leiden, kondigde aan dat hij de komende maanden de klemtoon wil leggen op sociale en onderwijshervormingen. Hij zal daarbij rekening moeten met de partijen die zijn motie ondersteunden.

Zo wist hij met succes de Baskische Partij los te weken van Rajoy, door hen te beloven dat hij de begroting van Rajoy in stand zou houden. In die begroting zitten onder andere grotere investeringen in Baskenland vervat. Inzake Catalonië liet hij weten dat hij in dialoog wil treden met de Catalanen. Wel liet hij verstaan dat er ook onder hem geen sprake zal kunnen zijn van een onafhankelijkheidsreferendum.