Met de ramadan achter de rug vierden veel moslims het Suikerfeest, doorgaans met een uitbundig maal doorspekt met zoete gerechten. Ook tijdens elke zonsondergang gedurende de Ramadan wordt het vasten gebroken met veelal zoete gerechten (de ‘iftar’-maaltijden). Maar deze mierzoete islamitische keuken gecombineerd met een slechtere genetische predispositie zorgt ervoor dat diabetes twee tot zes keer meer voorkomt in Turkse en Marokkaanse middens“In veel Turkse en Marokkaanse desserts zit te veel suiker”, klinkt het in De Standaard.

De scheeftrekking is al gekend sinds berichtgeving uit 2009 op basis van cijfers van de de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV): “Mensen van een andere origine hebben twee tot zes keer meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan autochtonen. Diabetes type 2 is een ziekte die nauw samen hangt met obesitas, maar toch liggen slechte eetgewoontes hier niet alleen aan de basis”, zo schreef Stamp-StampMedia-journaliste Maja Cools destijds. “Het risico op diabetes type 2 is namelijk deels erfelijk bepaald”. Maar dat de Midden-Oosterse kijken rijk is aan (mier)zoetigheid helpt echter niet. Integendeel.

Te veel suiker en gevoelige genen: meer diabetes

Allochtonen van Noord-Afrikaanse, Turkse of Indische afkomst hebben twee tot zes maal meer kans op diabetis type 2, zo blijkt uit onderzoek. “Vooral de Turkse en Marokkaanse gemeenschap kamp[t] met een groot aantal diabetici. Dat heeft twee oorzaken: genetische aanleg en levensstijl”, zo vertelt diabetes-arts Aan Kharagjitsing (UZ Brussel) in De Standaard. Naast de ‘slechte genen’ speelt een ongezonde levensstijl, met weinig sport en zoete voeding, een nefaste rol. “Een keuken vol zoetigheid en suiker verergert die erfelijke aanleg”, bevestigt ook Chantal Mathieu, diensthoofd endocrinologie aan het UZ Leuven.

(Lees verder onder de tweet.)

De suikerziekte-plaag in de moslimgemeenschap zorgt ervoor dat er hier en daar culinaire aanpassingen worden gemaakt. Soms worden er noten en dadels in plaats van koekjes aangeboden aan diabetici. En patiënten met de suikerziekte die insuline moeten injecteren doen veelal ook niet mee aan de ramadan, maar geven in de plaats elke dag een warme maaltijd aan armen. Voor velen blijven de aanpassingen echter onvoldoende. “In veel Turkse en Marokkaanse desserts zit te veel suiker”, zo klinkt het nog bij een Turkse Gentenaar.