In een heen-en-weer-woordengevecht met partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) bijt PS-voorzitter Elio Di Rupo van zich af. “Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever. Wat hij over mij zegt is onaanvaardbaar”, luidt de reactie op Bel-RTL van Di Rupo na een vlammende open brief van De Wever aan het adres van het PS-kopstuk.

Eerder vandaag stelde De Wever dat Di Rupo boter op het hoofd heeft na het jarenlange “de facto opengrenzenbeleid” van zijn partij, de PS. Die open brief kwam er op zijn beurt na kritische woorden van Di Rupo ten aanzien van De Wever nadat die laatste had gewezen op de verantwoordelijkheid van de ouders van de dode peuter Mawda. Mawda was een Iraaks-Koerdische migrant die stierf na een politie-achtervolging met mensensmokkelaars. Wanneer een busje gevuld met illegale migranten aanstalten maakte om de politie aan te rijden, richtte een agent met zijn vuurwapen op de voorband van het busje. De kogel miste echter zijn doel en raakte Mawda. Volgens getuigen werd Mawda hiervoor nog uit het busje gehangen om de politie af te schrikken.

Maar Di Rupo vond dat De Wevers woorden inzake de ouders van Mawda “verschrikkelijk onmenselijk” waren. In een open brief waarin De Wever Di Rupo’s kritiek riposteert stelt de N-VA’er echter dat de PS zelf boter op het hoofd heeft. Jarenlang voerde de PS hier de facto een opengrenzenbeleid en het resultaat zien we in onze grootsteden”, aldus de N-VA-kopman. “Er heeft zich een onderklasse gevormd van verpauperde nieuwkomers die de taal en cultuur niet kennen en geen aansluiting vinden met een hoogtechnologische arbeidsmarkt.”

Di Rupo: “Vorige regering deed het beter dan huidige”

“Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever”, reageert Di Ripo nu via Bel-RTL. De PS-voorzitter betwist de beschuldigen van De Wever inzake een laks PS-migratiebeleid en wijst op het kordate werk van oud-staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). “De vorige regering heeft het beter gedaan dan de huidige.”

Bovendien verdenkt Di Rupo De Wever ervan een anti-Franstalig sentiment te koesteren. “Wat Bart De Wever vertelt, getuigt van een misprijzen tegenover de Franstaligen. Hij praat de Vlaamse publieke opinie naar de mond omdat hij beseft dat hij stemmen moet halen bij extreemrechts”, zo vindt Di Rupo. Maar “de onomkeerbare dood van een kind valt niet te rijmen met de rest van wat Bart De Wever vertelt.” Di Rupo wil van De Wever “een minimum aan staatsmanschap” zien zodat het gezin van Mawda “tot rust kan komen en rouwen”.

Di Rupo krijgt steun van sp.a

Ook de Vlaamse socialisten schieten met scherp. Jan Cornillie (sp.a), huidig parlementskandidaat en tot recent politiek directeur bij zijn partij, stelt dat de brief van De Wever “vol fouten” staat. “De gezinshereniging onder [staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)] ligt 12% HOGER dan onder Di Rupo”, zo tweet de socialist“Bart De Wever lijkt het contact met de realiteit kwijt.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Een gelijkaardig geluid is tevens bij het Vlaams Belang te horen. Antwerps Vlaams Belang-woordvoerder Sam van Rooy lijst via Twitter de Belgische migratiecijfers op van 2013 tot en met 2016 en wijst erop dat onder de huidige regering er meer vreemdelingen zijn binnengelaten dan onder de vorige regering, die van Di Rupo.