Als het van N-VA-voorzitter Bart De Wever afhangt, zal de Franse Rafale niet het nieuwe gevechtsvliegtuig van de Belgische Luchtmacht worden. “Als het daarop uitkomt, denk ik dat we beter niks doen, maar dan is het met Defensie zo ongeveer gedaan”, stelde hij vandaag in De Zevende Dag tijdens een debat met de andere partijvoorzitters.

De vervanging van de F-16’s blijft een heikel punt. Hangt het van premier Charles Michel (MR) af, dan worden alle opties – gaande van een verlenging van de levensduur van de F-16’s tot het aanschaffen van nieuwe gevechtsvliegtuigen – onderzocht. Eerder deze week probeerde Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) één piste evenwel uit te sluiten. Zo haalde de N-VA-minister tegenover De Morgen zijn neus op voor het Franse voorstel van een ‘diepgaand en structureel partnerschap’, inclusief de aanschaf van Franse gevechtsvliegtuigen.

De Fransen doen immers – in tegenstelling tot Lockheed Martin en Airbus – niet mee aan de openbare aanbestedingsprocedure. “Je moet je eens voorstellen wat het internationaal zou geven als blijkt dat we wedstrijden uitschrijven, maar dan uiteindelijk toch gewoon de feiten negeren en ons goesting doen. Meneer Lobbyman, kom maar af en we zullen zien wat we voor u kunnen doen. Dat gaat toch niet?”, klonk het bij Vandeput. Michel floot zijn minister evenwel direct terug. “De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders”, klonk het.

“3,4 miljard voor een toestel dat niks kan, dat heeft geen enkele zin. “”

De Wever verdedigde in De Zevende Dag het standpunt van zijn partijgenoot en stelde als liefhebber van de Romeinen een copy-paste van Cicero voor. Terwijl de laatstgenoemde redenaar over de toekomstige Romeinse keizer Augustus stelde dat hij moest worden “geprezen, onderscheiden en… ter zijde geschoven”, stelde De Wever iets soortgelijks over het Franse aanbod.

Frankrijk is een buurland, een belangrijke economische partner die met respect behandeld moet worden, en we zullen dat dossier zeker lezen als het op tafel komt”, klonk het. Tegelijkertijd stelde hij dat voor hem de Rafale is “uitgesloten”. “Als het daarop uitkomt, denk ik dat we beter niks doen, maar dan is het met Defensie zo ongeveer gedaan”, stelde De Wever. Kortom, uit beleefdheid wil De Wever naar het Franse aanbod kijken, maar echt serieus wil hij dat niet nemen. “3,4 miljard voor een toestel dat niks kan, dat heeft geen enkele zin”, beklemtoonde de N-VA-voorzitter.

Nog maar één piste mogelijk

De Wever blokte nog een andere piste van de premier af. Zo ziet hij ook een verlenging van de levensduur van de F-16’s niet zitten. Het gevolg? Er blijft nog maar één pist over namelijk de aanschaf van ofwel de Eurofighter van Airbus ofwel de F-35 van Lockheed Martin. “U zegt eerst ‘de premier is de baas’ en vervolgens zegt u ‘de premier kan de boom in'”, klonk het vol ongeloof bij sp.a-voorzitter John Crombez.