Het confederalisme blijft voor N-VA-voorzitter Bart De Wever de “logica zelf”. “No way dat N-VA straks met de PS regeert. En ook niet met hun nog radicalere neefjes van Ecolo en de PTB. Hun voorstellen zijn waanzinnig”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Eerder bleek uit de peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL – uitgevoerd door IPSOS – dat de huidige regering flink wat van zijn electorale pluimen zou kunnen verliezen. Ten aanzien van het kiesresultaat van 2014 zou de N-VA zelfs 6 procentpunten verliezen en ‘stranden’ op een 26,5 procent van de Vlaamse stemmen. Dat is wel nog steeds ruim voldoende om de eerste partij in het land te zijn. De regering zou zichzelf echter niet langer kunnen onderhouden gezien het tekort aan zetels. Zelfs een depannage door de Franstalige christendemocraten, die vandaag aan de kant staan, zou geen zoden aan de dijk brengen. Als gevolg hiervan dreigt er een patstelling. Eerder verklaarde Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) dat het dan misschien “wel het moment [zou] zijn om een debat te voeren over het confederalisme”.

Meerderheidspartijen krijgen klappen in nieuwste peiling

“Waanzinnig”

De Wever kijkt in dezelfde richting. “No way dat N-VA straks met de PS regeert. En ook niet met hun nog radicalere neefjes van Ecolo en de PTB. Hun voorstellen zijn waanzinnig. Open grenzen, vierdaagse werkweek met loonbehoud, pensioenleeftijd terug naar 65, brugpensioen op 56 voor wie dat wenst – Kris Peeters kreeg alweer links applaus, donderdag in de Kamer”, stelt de N-VA-voorzitter tegenover Het Laatste Nieuws.

“Voor de onbestuurbaarheid” van België bestaat er volgens De Wever maar één oplossing: confederalisme. “Vroeg of laat is het zover. Misschien al volgend jaar, na de verkiezingen van 2019. Ik lig daar nog niet wakker van – verkiezingen baren altijd één grote verrassing – maar ik weet wel wat mij te doen staat. Ik ben daar klaar voor.”

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens De Wever zullen de andere partijen er alles aan doen om het confederalisme tegen te houden. “Bijvoorbeeld door als zes partijen niet volstaan desnoods een federale regering te vormen met acht partijen. Blauw, oranje, rood en groen. Of oranje, rood, groen en de communisten”, klinkt het. Dat een coalitie tussen christendemocraten, socialisten, ecologisten en communisten, er nooit zal komen betwijfelt De Wever. “Dat soort coalities is een verschrikking, maar als het moet, sleept zich dat wel vijf jaar voort”, klinkt het tegenover Het Laatste Nieuws.

Daarnaast heeft de CD&V volgens de N-VA-voorzitter al vaak “hun kar […] gekeerd”. “Moet ik die partij dan geloven als ze zegt […] dit niet en dat niet? Ik voorspel u: als Antwerpen in oktober naar links kantelt, als het moet door de communisten mee in bad te trekken, dan kantelen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk ook de Vlaamse en de federale regering naar links”.