N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt voor om terroristen en moslimextremisten in de gevangenis te laten zolang er sprake is van een terreurdreiging. “Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is?”, citeert VRT NWS De Wever. Eerder klonk er bij sp.a-Kamerlid Hans Bonte een soortgelijk voorstel. De socialist pleit er namelijk voor om geradicaliseerden langer verplicht ter beschikking te stellen van de regering.

Volgens De Standaard zouden er dit jaar nog zo’n 28 geradicaliseerden vrijkomen omdat ze hun straf hebben uitgezeten. Dit roept vragen op, zeker gelet op het gegeven dat Benjamin Herman, de man die in Luik 2 agenten en een burger doodschoot, na zijn radicalisering in de gevangenis een aanslag pleegde. De vraag is dan ook hoe men dergelijke daden kan verhinderen.

Hangt het van Bonte af, dan blijven de moslimextremisten nog een tijd ter beschikking van de regering. “Dat gebeurt nu al in sommige gevallen, onder anderen voor zware seksuele delinquenten”, stelt Bonte tegen De Standaard. “Op die manier kunnen ze ook na hun straf nog in de cel blijven of bijvoorbeeld een elektronische enkelband krijgen”.

De Wever: “Zelfs na straf niet zomaar vrijkomen”

De Wever staat kennelijk niet weigerachtig tegenover het voorstel van Bonte. “Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen”, citeert VRT NWS de N-VA-voorzitter. Hangt het van de Antwerpse burgemeester af, dan blijven terroristen en moslimextremisten in de cel zolang de oorlog in Syrië niet is afgelopen.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Moslimgevangenen verstoren minuut stilte voor slachtoffers Luik

“Zelfs wanneer de strafrechtelijke straf uitgezeten is, moeten mensen niet zomaar kunnen vrijkomen wanneer de risico’s te groot zijn”, klinkt het bij De Wever. “IS bestaat nog altijd. Er wordt nog altijd opgeroepen om aanslagen te plegen en je ziet dat dat nog altijd met grote regelmaat gebeurt in de Westerse wereld. Mensen van wie we weten dat ze terrorist zijn, of mensen die heel zwaar geradicaliseerd zijn én crimineel zijn – zoals de dader van Luik -, die zouden eigenlijk nooit mogen vrijkomen.”

Geens: “Deze fenomenen zijn tijdelijk”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat open voor een debat hierover, maar volgens hem zijn deze fenomenen “tijdelijk”. “Over vijftien jaar bestaat dit soort terrorisme niet meer. Bestaat het Palestijns terrorisme nog, […]? Of het communistisch, Moluks of Baskisch terrorisme? Ik denk het niet”, stelt hij tegenover De Morgen. “Wanneer er in het Midden-Oosten meer evenwicht komt, zal deze vlaag overwaaien. Weet u nog dat mevrouw Thatcher in Brighton bijna werd opgeblazen in haar hotel? Laat ons dus niet overdrijven. Ik heb […] Soumission van Houellebecq gelezen. Dat is een onbenullig boek, geschreven door een man zonder identiteit, die een geniaal auteur is. Iedereen spreekt erover, maar ik geloof er geen jota van.”