Vanmiddag haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever fel uit naar de mensensmokkelaars. “Je kan met mensenhandel nóg meer verdienen dan met drugssmokkel”, klonk het tegenover VTM NIEUWS. Europa moet daar volgens hem “dringend een einde aan maken. We moeten de grenzen sluiten.”

De N-VA is de druk op het thema asiel en migratie aan het verhogen. Zo verklaarde vrijdagavond staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), dat de Europese Unie het Australische asielmodel zou moeten overnemen. Dit (persoonlijke) standpunt van Francken moet men bekijken in het licht van een debat binnen de federale regering. Eind juni gaat er immers een Europese top door waar – ook België – over deze materie een standpunt zal moeten innemen.

De Wever: “Grenzen moeten dicht”

Europa beleeft volgens De Wever op dit moment “de ergste [migratiecrisis] sinds de Tweede Wereldoorlog”. “We hebben de buitengrenzen niet onder controle”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS. De oplossing van de N-VA-voorzitter? De grenzen sluiten.

“Anders verdrinken mensen op zee, zijn er drama’s met mensen die hier ronddwalen maar die eigenlijk geen papieren hebben… De meeste mensen die in Valencia met die boot aankomen (waarmee De Wever verwijst naar de migranten die door de Aquarius werden gered, n.v.d.r.), zullen nooit asiel krijgen”, klinkt het.

“Grootste lucratieve post van de georganiseerde misdaad”

Onder de migranten die door de Aquarius werden gered, bevinden zich volgens De Wever verschillende mensen afkomstig uit Nigeria en Bangladesh. “Die komen met het vliegtuig naar Turkije, reizen door naar Noord-Afrika om daar op zo’n bootje te geraken. Dat is mensenhandel waar enorm veel geld mee verdiend wordt. Dat is de grootste lucratieve post van de georganiseerde misdaad, nog meer dan drugs kan je nu verdienen aan dit soort dingen”. Om daar een einde aan te maken, wil De Wever dat Europa de grenzen sluit.

Immers, als migranten weten dat ze Europa niet meer binnenkomen, dan betalen ze er ook niet meer voor; althans die mening is De Wever toegedaan. “Je ziet dat het standpunt in Italië doordringt en dat de Duitse regering daar bijna over struikelt. Naar mijn aanvoelen staat Europa op dit moment op kantelen. We gaan een moeilijke periode tegemoet als we de grenzen sluiten, maar dan is het tenminste achter de rug”, voorspelt hij tegenover VTM NIEUWS.

ADVERTENTIE