Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) betwijfelt of de privatisering van Belfius – overeengekomen in het Zomerakkoord – nog zal gerealiseerd worden in de huidige legislatuur. Dit wist hij te zeggen in een toespraak voor de B19-businessclub in het Brusselse Ukkel, zo brengt De Tijd. Op Radio 1 liet De Croo de deur dan toch nog op een kier staan, maar de liberaal zei dat er “redelijk” zal moeten gedaan worden omtrent ARCO; het dossier van de gedupeerde spaarders dat door CD&V gekoppeld werd aan de verkoop van Belfius.

Komt het er of komt het er niet? De verkoop van Belfius, nochtans een klein jaar geleden beklonken in het Zomerakkoord, staat op de helling. De coalitiepartners van de CD&V – N-VA en Open Vld – slepen met hun voeten om de bank al te snel te verkopen. Doorn in het oog is namelijk de koppeling van de verkoop met een compensatie voor de gedupeerde ARCO-spaarders.

Deze investeerders raakten hun geld kwijt toen bleek dat het ARCO-fonds, destijds onderdeel van ACW (nu Beweging.net), nagenoeg alles had geïnvesteerd in Dexia-bank. Toen deze bank instortte, depanneerde de Belgische staat de financiële instelling en werd ze omgetoverd tot Belfius. Maar heel wat kiezers vinden dat Beweging.net nu zelf moet opdraaien voor de ARCO-verliezen. Hier tegenin gaan, zo vlak voor de verkiezingen, ligt dus gevoelig voor de partners van CD&V.

De Croo: “Dubbel risico”

“Het zou me sterk verbazen mocht [de verkoop van Belfius tijdens deze regeerperiode] nog lukken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is. Er is een dubbel risico, zowel financieel-economisch als politiek. Het eerste risico is dat het beursklimaat verslechtert nu we misschien aan de vooravond van een wereldwijde handelsoorlog staan”, aldus De Croo geciteerd in De Tijd. En dan is er het politieke risico: “We komen in een electorale campagne die zal duren tot oktober, maar daarna tot in 2019 een vervolg krijgt door de parlementsverkiezingen. Ik betwijfel of we in zo’n klimaat Belfius naar de beurs kunnen brengen.”

Toch laat De Croo de deur op een kier. “Een beursgang […] neemt toch wel wat tijd in om dat voor te bereiden. Als je dat dit najaar nog wil doen, dan moet je een beslissing nemen ongeveer in de maand juli”, aldus De Croo. “Maar […] men blijft een oplossing voor ARCO daaraan koppelen. Ik denk dat dat eigenlijk niet nodig is. […] Een oplossing voor ARCO kan voor mij, maar ze moet natuurlijk eerst goedgekeurd worden door de Europese Commissie (De EC mag de redding niet zien als onwettelijke staatssteun en marktvervalsing, red.). […] Die timing loopt niet samen, vandaar dat ik eigenlijk pleit om die timing los te koppelen”.

De Croo wil dus niet dat een oplossing voor ARCO wordt gezien als een “conditie om een deel van ARCO naar de beurs te kunnen brengen”. Hij hoopt op “redelijkheid” vanwege de CD&V om het Belfius-dossier af te handelen in juli: “Dat kan zeker”. Ook bij N-VA bekritiseerde men opnieuw de koppeling van het ARCO-dossier aan de verkoop van Belfius. Kamerlid Johan Klaps (N-VA) stelde op Twitter dat het verbinden van de dossiers ons intussen honderden miljoenen euro’s heeft gekost wegens gewijzigde marktsituaties.

(Lees meer onder de tweet.)

ARCO-schandaal

Het was Kamerlid Peter De Decker (N-VA) – die vorig jaar zijn politiek afscheid aankondigde – die in 2013 de verschillende wantoestanden aanhaalde bij het toenmalige ACW. De onthullingen domineerden wekenlang het nieuws. Wat bleek? Nagenoeg alle ARCO-spaargelden waren ‘geïnvesteerd’ in de Dexia-bank en het ACW had bovendien belastingen ontweken. Finaal leidde dit alles tot het ontslag van de toenmalige FinanciënministerSteven Vanackere (CD&V).

Enkele weken voor het Zomerakkoord van 2017 – dat dus een oplossing voor ARCO koppelde aan de verkoop van Belfius – pleitte De Decker er nog voor dat beweging.net zelf moest opdraaien voor het geld van hun gedupeerde spaarders. “Belastinggeld rechtstreeks of onrechtstreeks uitkeren aan de coöperanten is juridisch niet dicht te spijkeren en leidt alleen maar tot meer onzekerheid voor deze aandeelhouders”aldus De Decker toen.

ADVERTENTIE