John Crombez, de voorzitter van de oppositiepartij sp.a, laat zich niet van zijn stuk slaan. Enkele dagen geleden werd duidelijk dat de gelekte Defensiemails die de sp.a ontsloot en moesten dienen tot het ontslag van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) minder dan authentiek zijn. Het gebruik van de valse mails leverde sp.a kritiek en hoongelach op. Maar volgens Crombez duiden de “felle reactie’s” erop dat de sp.a “dicht bij de waarheid [is] gekomen”. Dat zei de sp.a-toppoliticus in het VRT-praatprogramma De Afspraak.

Volgens Crombez is de sp.a “dicht bij de waarheid gekomen […]. Dat verklaart ook de felle reacties”, want, zo redeneert de sp.a-voorzitter in nauwe schoentjes, “wie heeft er baat bij om nu sp.a in diskrediet te brengen? Wellicht diegenen die heel rustig gewoon die straaljagers willen bestellen.”

John Crombez

John Crombez heeft zich neergelegd bij de beslissing van het parlement om de motie van wantrouwen tegen minister Steven Vandeput weg te stemmen #deafspraak

Publiée par De Afspraak sur lundi 4 juin 2018

Crombez: “Wij hebben gekeken of de inhoud klopt”

“Ik weet niet goed wat ik van die (valse) mails moet denken”, aldus de sp.a-kopman. “Er staan dingen in waarvan gezegd wordt dat het manifeste fouten zijn, maar wij hebben gekeken of de inhoud klopt: heeft men in april 2017 in de legertop weet van het feit dat de verlenging van de levensduur van de F-16’s mogelijk is. Dat is wat wij belangrijk vonden.”

Heel veel spijt lijkt de sp.a-voorzitter dan ook niet te hebben en hij ziet het openbaar maken van de mails zelfs als een democratische plicht. “Het is onze democratische plicht om de waarheid naar boven te brengen, al neem je daar risico’s mee. We zitten met een democratisch probleem als het parlement geen juiste antwoorden meer krijgt op vragen over een miljardendossier met een immense lobby”, zo klonk het verder. “Dat is het belangrijkste voor ons: hoe kunnen we er nog voor zorgen dat de mensen de waarheid kennen.”

Maar, zo waarschuwt de partijvoorzitter, “alles wat we inhoudelijk hebben aangebracht klopt. Men begint zich nu de vraag te stellen wie hier baat bij heeft dat de geloofwaardigheid van de sp.a wordt aangevallen. Wellicht diegenen die heel rustig gewoon die straaljagers willen bestellen.”

‘Mailgate’ vertroebelt vervanging F-16

Al enkele jaren zoekt de regering naar een vervanger voor de Belgische F-16. Favoriet hierbij is de hypermoderne en dure F-35, maar sp.a wierp zich de afgelopen maanden op als hevige criticus van het vervangingsprogramma. Vooral het in hun ogen manifest gebrek aan publiek debat bleek een doorn in het oog van de sp.a. Toen in het voorjaar bleek dat de Belgische F-16’s langer konden meegaan dan aanvankelijk werd gecommuniceerd, duwde de sp.a de regering meer en meer richting crisis. Met enkele gelekte mails uit Defensie wou de sp.a Vandeput de genadeslag toedienen en via een motie van wantrouwen het ontslag van de Defensieminister verkrijgen. Alleen werd die motie weggestemd en… bleken de mails wellicht vals te zijn.

Onderzoek van De Morgen ontblootte een aantal cruciale fouten in de mails die de sp.a gebruikte, die sterk duiden op een vervalst karakter. Maar liefst negen rariteiten en onfeitelijkheden, gaande van rare afkortingen tot verkeerde procedures, werden aangetroffen. “De e-mails zijn ons op papier bezorgd in een envelop, anoniem. Nee, de eigenlijke oorsprong ken ik niet”, gaf Crombez gisteren toe in De Standaard. Evenmin kent de sp.a-topman de afzender. “Die was met zwart doorstreept. We hebben een vermoeden, meer niet.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

De kritiek voor de sp.a is sinds de onthulling al hard geweest. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zou “zelfs een veertienjarige […] hebben gezien dat de [F-16-mails] vals zijn”. En zelfs binnen de sp.a waren kritische geluiden te horen. “Verstandig was het alvast niet”, zo luidde het maandag bij sp.a-bronnen in De Morgen.