Normaliter heeft Italië deze namiddag een nieuwe regering, zo weet Politico. De rechts-nationalistisch Lega van Matteo Salvini en de Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio, vormen dan toch een regering nadat een eerdere poging door toedoen van Italiaans president Sergio Mattarella (Partito Democratico) spaak liep.

Na het fiat van Silvio Berlusconi, leek alles plots snel te gaan in Italië. De Lega en de Vijfsterrenbeweging konden op verschillende domeinen elkaar vinden en al snel hadden de partijen een regeringsakkoord klaar. Nadat kandidaat-premier Giuseppe Conte de opdracht kreeg om een regering te vormen, liep het evenwel mis. De reden? De Lega wou Paolo Savona, een eurokritische econoom, als minister van Financiën. President Sergio Mattarella zag dit evenwel niet zitten en weigerde hem te benoemen.

Omdat zowel Salvini als Di Maio bleven vasthouden aan ‘hun’ kandidaat-minister, overwoog Mattarella een technocratische regering. Dit plan van de president was echter gedoemd om te mislukken omdat noch de Lega, noch Vijfsterrenbeweging – die de meerderheid in het Italiaanse lagerhuis bezitten – zich hier in konden vinden. Het gevolg? Het land leek goed op weg naar nieuwe verkiezingen.

Achter de schermen schijnt er zich evenwel wat te hebben bewogen. Nadat er gisteren een melding binnenkwam dat de twee partijen een akkoord hadden over een nieuwe regering, ontving Mattarella beoogd premier Conte. Amper één uur later werd er verklaard dat de regering morgen de eed zal afleggen. “De regering van de verandering is geboren”, liet Di Maio op Twitter weten.

Savona blijft zitten, maar niet op Financiën

Naast Giuseppe Conte, die als compromisfiguur het premierschap zal uitoefenen, neemt de vooralsnog onbekende economieprofessor Giovanni Tria het ministerie van Financiën voor zijn rekening. De politieke tenoren, Di Maio en Salvini, worden allebei vicepremier. Vermoedelijk zal de leider van de Lega Binnenlandse Zaken voor zijn rekening nemen en krijgt Di Maio Werk en Economische Ontwikkeling. Enzo Moavero Milanesi, iemand die als pro-Europees bekendstaat, zal vermoedelijk de minister van Buitenlandse Zaken worden.

En Savona? Ook hij zal in de Italiaanse regering zitten, maar dan wel als minister van Europese Aangelegenheden.