In een brief aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vraagt Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael duidelijkheid over de sluiting van de Grote Moskee in Brussel. Close vindt de sluiting echter een bevoegdheid voor de federale regering. “De Grote Moskee is een federaal gebouw dat onder de federale bevoegdheid valt”, aldus de woordvoerster van Close, Maïté Van Rampelbergh. Dat schrijft Belga.

Dewael is ook voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016. Hij legt de bevoegdheid voor de sluiting van de moskee bij de burgemeester. De regering besliste eerder om de erfpachtovereenkomst met het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (de Grote Moskee) op te zeggen. Eind maart 2019 loopt ze af. Het beheer van de moskee zal dan in handen vallen van de Moslimexecutieve en een lokale geloofsgemeenschap.

OCAD waarschuwde reeds vorig jaar voor de nefaste invloed van de Grote Moskee. Uit een rapport bleek dat verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee van Brussel. De imams gebruiken boeken die gelijkaardig zijn aan die van Al Qaida en roepen op tot haat tegen joden, ongelovigen en holebi’s. Het parket opende nadien een onderzoek.

Dewael en andere leden van de opvolgingscommissie van de aanslagen in ons land vinden het echter vreemd dat de moskee nog steeds open is. “Op basis van de nieuwe gemeentewetgeving komt het de burgemeester toe van de stad op wiens grondgebied de inrichting gevestigd is om terzake een dergelijke sluitingsmaatregel te treffen”, aldus Dawael. Hij haalde in zijn brief ook het OCAD-rapport aan: “Dat kan samen met het eindrapport van onze onderzoekscommissie een aantal nuttige elementen ter motivatie aanreiken, net zoals het lopende gerechtelijk onderzoek.”

Vragende partij

Close vindt echter dat de sluiting van de Grote Moskee niet zijn bevoegdheid is en beweert dat hij al sinds 17 mei wacht op een antwoord en advies van de federale regering. Van Rampelbergh legt uit: “Wij hebben dat rapport als stad opgevraagd en er is toen beslist om de vraag te stellen aan de eerste minister Charles Michel en zijn mening te krijgen over een al dan niet sluiting. Tot op vandaag hebben we daar geen antwoord op gekregen.” 

Brussel is volgens Van Rampelbergh vragende partij voor overleg en advies en de stad staat ook open voor de discussie rond het thema. Close zal zelf geen beslissing nemen tot sluiting aangezien de federale regering de gang van zaken en de veiligheid in de Grote Moskee moet opvolgen. Maar om tot een effectieve sluiting over te gaan is er wel een gemeentelijk besluit nodig.