CD&V maakte de afgelopen maanden een fikse groeispurt mee op het sociale medium Facebook. Met 36.000 vind-ik-leuks hoeft de partij zich niet meer te schamen. Echter, Knack onderzocht via ‘Fblikecheck.com’ – een site die vind-ik-leuks ontleedt – de duizenden volgers van CD&V. Wat blijkt? Slechts de helft van hun volgers komt uit België. Maar liefst 10.000 komen zelfs uit Indië. Volgens de christendemocraten gaat het om een “verkeerd gelopen campagne”.

Tot voor kort was CD&V het kneusje van de Belgische partijen op het sociale medium Facebook. Met nog geen 10.000 vind-ik-leuks waren de Vlaamse christendemocraten ver verwijderd van sociale mediakleppers als N-VA (thans 120.000 likes), Vlaams Belang (115.000 likes) en Groen (65.000 likes). “We hebben naar aanleiding van de verkiezingen gemerkt dat we een achterstand hadden op sociale media”, vertelt communicatiedirecteur bij CD&V Tom Schiettecat tegenover Knack. “Daarom hebben we daar extra mensen en budget op gezet om ons te versterken, maar we hebben niet betaald voor click farms”.

CD&V: ‘Verkeerd gelopen’ campagne

Uit het onderzoek van Knack blijft er niets opvallend te zijn aan de Vlaamse partijen op Facebook, behalve dan bij CD&V. De partij heeft tal van exotische volgers. Volgens Schiettecat zijn de buitenlandse vind-ik-leuks, afkomstig van onder meer 10.300 Indiërs en vele honderden Afrikanen, per ongeluk verworven. Een aantal gesponsorde posts met een specifiek doelpubliek zouden internationaal zijn opgepikt. Iets wat “niet de bedoeling” was, aldus nog Schiettecat.

Het betreft twee gesponsorde updates in de Engelse taal om standpunten van vicepremier en Antwerps lijsttrekker Kris Peeters (CD&V) over de Antwerpse haven en de diamantsector in de verf te zetten. “We hebben gezien dat het bericht werd opgepikt op de Indiase markt, vooral omdat we hebben gemikt op mensen met interesse in de haven en de diamantsector. Intussen hebben we intern betere afspraken gemaakt en sinds kort worden de Indiase volgers geleidelijk van onze pagina gehaald”, zo verdedigt Schiettecat.

(Lees verder onder de schermafbeelding.)

Foto: Screenshot Facebook Like Checker.
Foto: Screenshot Facebook Like Checker. CD&V heeft opvallend veel fans uit India en Afrika.

Via Radio 1 reageerde ook Peeters zelf. “Het zou kunnen dat CD&V in India razend populair is, en dat is dan mooi meegenomen”, aldus de vicepremier. “Maar als dat ‘fake likes’ zijn dan moeten we daar natuurlijk paal en perk aan stellen, en dat zal ook gebeuren heb ik begrepen.”