Het WK-voetbal laat weinigen onbewogen. En ook in eigen land zorgt de voetbalgekte voor allerlei economische zij-activiteiten. De prullaria in Belgische kleuren die te krijgen zijn in de supermarkten zijn er een voorbeeld van, maar ook de gokindustrie maakt gouden tijden mee. De reclame die mensen moet aanzetten om geld in te zetten op de vele WK-matchen creëert echter politieke tegenstand. Oppositiepartij sp.a roept Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) nu op om gokreclame volledig te verbieden op televisie en radio. N-VA en CD&V blijken ook voorstander te zijn, zo brengt Het Laatste Nieuws.

Gokken is populair. En nu de Rode Duivels furore maken in het WK-voetbal zijn gokbedrijven er als de kippen bij om reclameblokken op te kopen tijdens voetbalmatch-uitzendingen. Niet zonder succes, zo blijkt. De Belgische inschrijvingen op goksites stijgen dramatisch. Reeds 125.000 Belgen zetten dagelijks geld in op online weddenschappen. Dit zorgt echter voor politieke zorgen. En dat er gokreclame wordt uitgezonden op Sporza, onderdeel van de openbare VRT-omroep, zet nog meer kwaad bloed. Onder meer sp.a roept nu op om gokreclame volledig te verbieden op radio en televisie.

Gokreclame verbieden: wachten op federale overheid?

De Tijd brengt dat thans twee maal zo veel Belgen gokken dan in andere omstandigheden. Dat blijkt uit cijfers van de Kansspelcommissie. En aan deze evolutie wil de sp.a iets doen. “Vlaanderen is bevoegd om reclame op tv en radio te reguleren”, zo vertelt Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) in Het Laatste Nieuws. “We doen dat al voor alcohol en sigaretten, en daar willen wij nu een algemeen verbod op gokreclame aan toevoegen. Niet alleen voor de VRT, maar ook voor de commerciële tv- en radiozenders.”

Segers zou reeds een verbodsvoorstel klaar hebben om in te schrijven in het Vlaamse Mediadecreet. Gatz volgt echter Segers niet. De liberaal stelt immers dat de kwestie federale materie betreft. “Zowel het Grondwettelijk Hof als de Raad van State hebben dat al aangegeven, toen het ging over reclame voor tabak en alcohol”. Deze zomer komen er evenwel nieuwe federale regels die een en ander rond gokreclame op TV moeten duidelijk maken. Zo zou gokreclame tijdens de rust van live-wedstrijden worden verboden, maar niet voor en na de match.

Wachten of niet?

Gatz wil graag op deze federale regels wachten, maar sp.a is hier niet tevreden mee. “Deze discussie blijft maar aanslepen, al van tijdens het EK in 2016”, zo sakkert Segers verder in Het Laatste Nieuws“Er is nog altijd niks veranderd. Tabaks- en alcoholreclame en belspelletjes hebben we toch ook aan banden gelegd?”

(Lees verder onder de tweet.)

Segers staat overigens niet alleen. Naast Groen wil ook Vlaams Parlementslid Karin Brouwers (CD&V) een verbod. Segers wordt tevens bijgestaan door Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid voor N-VA, die alvast een verbod op gokreclame wil inschrijven in de beheersovereenkomst van de VRT. “[…] Je kan de discussie nog verder opentrekken naar een verbod op gokreclame op de commerciële omroepen”, stelt de N-VA’er voorzichtig. “Al moet dat wel goed doordacht zijn [gezien de] serieuze invloed […] op hun financiering”.