De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Con.) heeft kritiek geuit op de zwakke onderhandelingsstrategie van de Britse onderhandelaars inzake de Brexit. Daarbij suggereerde hij dat iemand zoals Donald Trump volgens hem geschikter voor dat karwei zou zijn. Dat zou althans blijken uit een gelekte toespraak waarop de nieuwssite BuzzFeed de hand kon liggen.

“Ik heb steeds meer bewondering voor Donald Trump. Ik ben er steeds meer van overtuigd geraakt dat er methode in zijn waanzin zit”, zegt de voormalige burgemeester van Londen. “Stelt u zich eens voor dat Trump Brexit doet. Hij zou er verdomd hard invliegen. Er zouden allerlei storingen zijn, allerlei chaos. Iedereen zou denken dat hij gek was geworden. Maar uiteindelijk zou je iets kunnen bereiken. Het is een zeer, zeer goede gedachte.”

Grens Noord-Ierland

In de door Buzzfeed verkregen opname waarschuwt Johnson dat het Verenigd Koninkrijk “in een baan om de EU zou kunnen blijven draaien”. Vooral de kwestie rond de Ierse grens problematiseert volgens hem de besprekingen met Brussel. “Het is zo klein en er zijn zo weinig bedrijven die die grens eigenlijk regelmatig gebruiken, het is niet te geloven dat we toestaan dat de staart op die manier met de hond kwispelt”, aldus Johnson.

Johnson waarschuwde ook voor het feit dat het Verenigd Koninkrijk ook na Brexit nog altijd onderhevig zou kunnen zijn aan EU-regelgeving. Daarbij spaarde hij ook de kritiek niet voor zijn collega Philip Hammond, de Britse minister van Begroting. Het ministerie van Begroting is volgens Johnson “in wezen het hart van ‘Remain'”. “Wat ze niet willen is wrijving aan de grenzen”, aldus Johnson. “Ze willen geen verstoring van de economie. Ze offeren dus alle middellange- en langetermijnwinsten op uit angst voor kortetermijnverstoring.”

Maar Johnson stelde zijn publiek gerust. Premier Theresa May zou “een fase ingaan waar wij veel strijdbaarder tegenover Brussel zullen staan”. De Brexit zou volgens Johnson “onomkeerbaar” en onvermijdelijk zijn. “Maar het risico bestaat dat het niet datgene zal zijn wat wij willen”, zei de minister. “[…] Als je het lef niet hebt om voor een onafhankelijkheidsbeleid te gaan, zul je nooit de economische [of politieke] voordelen van de Brexit krijgen.”