In een interview met het Franstalige magazine ‘Wilfried‘, doet Open Vld-coryfee Herman De Croo enkele opmerkelijke uitspraken over de demografische evolutie in Antwerpen. “Binnen twee generaties is de burgemeester van Antwerpen Turks, Marokkaans of zwart. Bye bye De Wever!”, citeert de Franstalige krant La Libre hem.

In Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, speelt zich een heuse demografische omwenteling af. Zo tonen de demografische statistieken van de stad aan dat tussen 2012 en 2018 de autochtone bevolking in Antwerpen in alle leeftijdsgroepen is afgenomen.

Bij de allochtonen valt het tegenovergestelde waar te nemen. Zij nemen in bijna alle leeftijdscategorieën toe. In de leeftijdscategorie 0 tot en met 9 jaar is nu maar liefst 74,10% van de kinderen van allochtone origine. Tussen de 10 en 19 jaar gaat het om bijna 70%. In het district Antwerpen is nu ruim 58% van de totale bevolking van buitenlandse origine.

De Croo: “Bye bye meneer De Wever”

”Op dit moment is al 70% van de kinderen onder de 5 jaar in Antwerpen niet van Belgische afkomst. Met andere woorden: binnen dertien jaar, wanneer deze kinderen meerderjarig zijn, zal 70% van de kiezers in Antwerpen niet meer van Belgische afkomst zijn”, haalt De Croo aan tegenover het ‘Wilfried’. Deze demografische ontwikkeling zal volgens de Open Vld-coryfee ook politieke gevolgen hebben. Zo voorspelt hij dat het gevolg hiervan “bye bye meneer De Wever” zal zijn.

In Brussel neemt De Croo eenzelfde fenomeen waar. “Op de socialistische lijsten is nu al een derde van de kandidaten immigrant. De dag dat Turken en Marokkanen met elkaar opschieten, zal de helft van de negentien burgemeesters in Brussel van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn”, klinkt het.

De Croo: “Afrikanen niet helpen betekent onze eigen ondergang”

De Croo uit ook kritiek op het migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Hoewel de staatssecretaris niet weigerachtig staat tegenover legale migratie vanuit Afrika, stelt De Croo dat niet iedereen valt tegen te houden. “Prikkeldraad” aan de grens stopt zo volgens hem “misschien de eerste 100.000, maar wat daarna?”. Wat zullen we doen als het er drie miljoen zijn? Als we deze bevolkingsgroepen niet helpen door ze een minimum aan welvaart, gezondheid en toekomst te bieden, dan betekent dat onze eigen ondergang”, klinkt het