België is voor de zesde keer verkozen tot niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad voor de komende twee jaar. Tijdens de stemming in de Algemene Vergadering in New York kreeg het de steun van 181 van de 190 aanwezige landen. België zal in de periode van 2019-2021 deel uitmaken van de Raad. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Gisteren stemden de leden van de Algemene vergadering voor de niet-permanente leden voor de VN-Veiligheidsraad. Voor de groep ‘West-Europese landen en andere’ waren België en Duitsland kandidaat en beide landen raakten eenvoudig verkozen. Eerder trok Israël haar kandidatuur nog in. Tijdens de stemming waren er 190 van de normaal 193 landen aanwezig en twee landen onthielden zich. Hierdoor had België 126 stemmen nodig om een zitje in de Raad te bemachtigen. Duitsland kreeg 184 stemmen en België 181. Daarnaast werden ook Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek en Indonesië verkozen met respectievelijk 183, 184 en 146 stemmen.

Marc Pecsteen zal twee jaar voor België in de Raad zetelen. In zijn vorige functie was hij kabinetschef bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Daarvoor was hij al als diplomaat actief in Argentinië, Pakistan, Rwanda en Oostenrijk. Pecsteen reageerde bij Belga: “Het is toch een grote verantwoordelijkheid. Niet gemakkelijk, maar ook wel spannend.”

Aan de verkiezing van België ging een grote lobbycampagne vooraf. Midden april reisde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) naar New York en eind april deden koning Filip en koningin Mathilde hetzelfde om steun te vergaren voor België. Koning Filip sprak de Algemene Vergadering toe en bestempelde ons land als “een bouwer van vrede”. Reynders was vrijdag aanwezig bij de stemming en noemt de verkiezing een groot succes.

De VN-Veiligheidsraad heeft naast de 5 permanente leden (Groot-Brittannië, de VSFrankrijkChina en Rusland) 10 niet-permanente leden voor een termijn van twee jaar. Om de geografische spreiding binnen de Raad te houden gaan er 5 zetels naar Afrikaanse en Aziatische landen, 1 naar Oost-Europese landen, 2 naar Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen en 2 naar West-Europese en andere landen. België maakte al vijf keer deel uit van de Veiligheidsraad: in 1947-1948, 1955-1956, 1971-1972, 1991-1992 en de laatste keer nog in de periode 2007-2008.

Belangrijke dossiers

Een zetel in de Veiligheidsraad maakt het mogelijk om mee te beslissen over verschillende belangrijke dossiers. Reynders sprak al met zijn Zuid-Afrikaanse collega uit de Raad over de onrust in Congo en Burundi. Reynders wil ook kindsoldaten bespreken en bij het dossier veiligheid wil hij ook praten over klimaatverandering en migratie. “Verwacht geen mirakels, maar we gaan proberen meewerken aan oplossingen”, aldus Reynders.

(Lees verder onder de tweet)

Ook premier Charles Michel (MR) is erg positief over de verkiezing: “Dit zeer fraaie resultaat is de beloning voor bijna vier jaar diplomatieke inspanningen op alle niveaus.” De 181 stemmen bevestigen volgens Michel de geloofwaardigheid, efficiëntie en professionaliteit van de Belgische diplomatie. Volgens De Croo zal België veel aandacht besteden aan de naleving van het internationaal humanitair recht, mensenrechten en genderkwesties. “Het lot van burgers die lijden onder conflicten, vrouwen en kinderen in de eerste plaats, moet de eerste zorg zijn voor de VN-Veiligheidsraad”, aldus De Croo.