De radicaal-linkse migrantenpartij van Dyab Abou Jahjah, Be.One, heeft nog steeds niet haar volledige programma in Gent vrijgegeven, maar ontbloot wel al enkele standpunten. Een opvallend punt hierbij is de eis om tehuizen aan te passen aan de noden van islamitische senioren. “Wij willen […] niet de geur van varkensvlees bij onze maaltijden”, zo citeert Het Laatste Nieuws het Be.One-standpunt. Bovendien wil de partij dat allochtone leerlingen school kunnen lopen in hun eigen thuistaal.

Oud-senator voor Agalev en advocate Meryem Kaçar komt voor Be.One op in Gent. Zij vindt dat “onze ouderen […] nu dikwijls in[wonen] bij hun kinderen die daarvoor geen plaats of geen tijd hebben, omdat ze zelf werken”. De linkse juriste vindt dat problematisch want “vele van onze senioren krijgen daardoor niet de nodige zorg. Alleen kunnen ze niet naar een rusthuis, omdat die niet aangepast zijn aan moslims. Er zijn geen aparte gebedsplaatsen, en wij willen ook niet de geur van varkensvlees bij onze maaltijden. Be.One wil in de rusthuizen faciliteiten voor moslims, zodat ook onze senioren zich er thuis kunnen voelen.” 

Hiernaast wil Be.One ‘gelijke kansen voor alle kinderen’. Dat betekent voor de migrantenpartij en Kaçar kleine klassen met twee leerkrachten en onderwijs in de eigen taal. “[…]. Het kan niet dat moslimkinderen steevast naar het technisch onderwijs worden doorgestuurd. Ook die kinderen hebben talenten.”

Opvallend, Kaçar haalt tevens uit naar haar oud-collega’s van Groen – de opvolger van Agalev. De juriste wil hierbij werk maken van het verwijderen van de knips in het Gentse verkeer. Dat zijn de plaatsen in Gent waar particuliere auto’s niet meer door mogen omwille van het Mobiliteitsplan van schepen Filip Watteeuw (Groen). “Leefkwaliteit en milieu zijn zeer belangrijk. Daarvoor moeten dringend maatregelen komen”, zo licht Kaçar het meer conventionele Be.One-standpunt toe in Het Laatste Nieuws. “Maar je krijgt mensen niet uit de auto als er geen alternatieven zijn. Het is typisch Groen om veranderingen veel te snel te willen doorvoeren.”

Jahjah en Be.One

Begin dit jaar werd de partij van de Arabisch-Belgische provocateur en activist Jahjah boven het doopvont gehouden. Het project werd gestart samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç, maar de twee kregen al snel ruzie en Abou Jahjah zette Koç uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen. In februari kondigde Jahjah de naam Be.One aan en stelde hij kandidaten als Kaçar en Hilde Sabbe (ex-De Morgen) voor.

Abou Jahjah wil met zijn nieuwe partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar én aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Be.One wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voornamelijk in grote steden opkomen, zoals Antwerpen, Gent en nog enkele Limburgse grotere steden. In Brussel zal de partij in een aantal grotere gemeenten opkomen. Aan ambitie ontbreekt het alvast niet bij Abou Jahjah, die stelt ooit minister-president te willen worden.

(Lees verder onder de tweet.)

Het is echter niet de eerste keer dat Jahjah een politiek mandaat ambieert. Zo nam hij in 2004 met zijn toenmalige partij – de Moslim Democratische Partij (MDP) – deel aan de gewestelijke verkiezingen. Dat werd een flop. Met een score van 1.305 stemmen (0,14%) in Oost-Vlaanderen en 2.882 stemmen (0,27%) in Antwerpen, bleef men ver onder de kiesdrempel (5%). Ook een eerder initiatief in Brussel, de Arabisch-Europese Liga, had weinig succes ondanks de samenwerking met de extreemlinkse PVDA van Peter Mertens.