De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) weigert een schip met 600 migranten toe te laten en kondigt aan de Italiaanse havens te zullen sluiten voor zulke schepen. Hij vraagt in de plaats daarvan aan Malta om de boot toe te laten. 

Het besluit van Salvini vormt meteen een openingszet om zijn verkiezingsbelofte om de stroom migranten naar het land een halt toe te roepen. “Malta neemt niemand aan. Frankrijk duwt mensen terug aan de grens, Spanje verdedigt zijn grens met wapens”, aldus Salvini. “Vanaf vandaag zal Italië ook nee beginnen te zeggen tegen mensenhandel, nee tegen illegale immigratie. Mijn doel is om een vreedzaam leven te garanderen voor deze jongeren in Afrika en voor onze kinderen in Italië. Wij sluiten de havens.”

Schip naar Malta

Hoewel de aantallen de afgelopen maanden dramatisch zijn gedaald, zijn het aantal reddingen weer toegenomen in de afgelopen dagen. De route van het schip loopt langs Malta, alvorens het in Italië zou aankomen. De Italiaanse regering liet weten dat het de kleine eilandstaat had aangeschreven met een verzoek om het schip daar te laten aanleggen.

“Het eiland kan niet de andere kant opkijken als het gaat om het respecteren van internationale verdragen”, luidde de verklaring, ondertekend door Salvini en minister van Transport Danilo Toninelli, die verantwoordelijk is voor de havens.

De Maltese autoriteiten lieten dan weer verstaan dat de reddingsoperaties voor de Libische kust gecoördineerd werden door Italië. “Malta is in dit geval noch de bevoegde, noch de coördinerende autoriteit. Malta zal de geldende wetten naleven”, aldus de Maltese regering. Een diplomatiek conflict lijkt in de maak.