In het Baskenland, een regio in Noord-Spanje aan de grens met Frankrijk, hebben 175.000 mensen een menselijk ketting gevormd om de onafhankelijkheid van het gebied te eisen. De ketting was 202 kilometer lang en de Basken hopen hiermee een referendum te kunnen starten, iets wat momenteel door de Spaanse grondwet verboden is. Dat schrijft VRT NWS.

De menselijke ketting verbond San Sebastian met de regionale hoofdstad Vitoria en liep langs Bilbao. De actie werd georganiseerd door de organisatie ‘Gure Esku Dago‘ (Het ligt in onze handen). Om alles in goede banen te leiden hadden zo’n 5.000 vrijwilligers zich aangeboden om te helpen en leidden een duizendtal bussen de deelnemers naar hun plaatsen in de ketting. De actie kreeg de steun van meerdere nationalistische en separatistische partijen en groeperingen. Volgens de organisatoren namen er zo’n 175.000 mensen deel aan de ketting.

De Basken hebben net als de Catalanen al een zekere vorm van autonomie, ze hebben namelijk een deelstaatregering en een parlement. Daarnaast hebben ze ook een eigen taal en cultuur. De Basken eisen, net zoals de Catalanen, al langer dan vandaag hun onafhankelijkheid. Maar om dat te verkrijgen eisen ze eerst het recht op een referendum. Met hun actie willen ze ook de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië steunen.

Nu de Spaanse regering van voormalig premier Rajoy is moeten aftreden na een corruptieschandaal, hopen de Basken dat het met zijn opvolger Pedro Sánchez wel zal lukken om een referendum te starten. Sánchez beloofde alvast dat er nieuwe gesprekken zullen komen met de Catalaanse leiders en dus hopen de Basken op hetzelfde.

Of het Baskische referendum er ook daadwerkelijk kan komen is onzeker. Sinds 1987 staat er namelijk in de Spaanse grondwet dat het land ondeelbaar is en dat elke stemming over onafhankelijkheid illegaal is. De poging van Catalonië werd vorig jaar nog zwaar onderdrukt door de Spaanse regering. Verschillende Catalaanse politici werden verbannen of gearresteerd. In 2014 en 2015 organiseerde het Baskische ‘Gure Esku Dago’ ook al een mensenketting om een referendum over zelfbeschikking te eisen, maar toen werd dat nog afgewimpeld.