Een school in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgt bakken kritiek omdat het boerkini’s aankocht om ervoor te zorgen dat moslima’s deelnemen aan de zwemlessen. 

Het Pestalozzi-gymnasium in Herne in deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) kocht 20 boerkini’s aan voor de zwemlessen. Zo wil de school ervoor zorgen dat moslima’s alsnog deelnemen aan de zwemlessen. Volgens bronnen binnen de school namen veel moslimjongeren immers niet deel. De aankoop kostte iets minder dan 400 euro, zo’n 20 euro per stuk dus. Het geld werd ingezameld via een liefdadigheidsactie en de boerkini’s worden gratis uitgeleend aan de leerlingen.

Moslimjongeren zouden wegblijven uit geloofsredenen

“Dit betekent dat niemand een excuus heeft om niet naar de lessen te gaan”, zegt schooldirecteur Volker Gößling. Zo’n 15 meisjes zouden al gebruik gemaakt hebben van het aanbod. “Zwemmen op school lag moeilijk”, aldus Gößling. Hoewel zwemlessen een vast onderdeel van het sportonderricht vormen, en dus verplicht zijn, zouden veel moslimjongeren om een geloofsredenen geweigerd hebben naar school te gaan.

Maar nu komt er dus bakken kritiek op de beslissing van de school. Zo had men volgens onderwijsdeskundige Klaus Spenlen eerst andere alternatieven moeten onderzoeken, alvorens toe te geven aan religieuze druk. Men doet volgens Spenlen aan “preventieve gehoorzaamheid” en “gooit tradities overboord die men niet mag opgeven”.

Ook uit politieke hoek komt er kritiek. “Terwijl vrouwen in Saoedi-Arabië hun leven wagen voor een beetje vrijheid, moeten we voor meisjes in Duitsland niet in Boerkini’s steken. Ik denk dat dit een absoluut verkeerd signaal is en dat tolerantie volledig verkeerd wordt begrepen. Dat is vooral uit emancipatorisch oogpunt fataal”, aldus Serap Güler (CDU), staatssecretaris voor integratie in NRW.

“Slecht signaal”

Ook islamcriticus Mina Ahadi beschouwt de actie als een “zeer slecht signaal”. “Als ik geen boerkini draag, ben een slechte moslim en een slecht persoon. De school had moeten proberen de ouders te informeren: ‘Dit is Duitsland, hier hebben mannen en vrouwen gelijke rechten'”, aldus Ahadi.

Iemand die het idee wel genegen is is Muzaffer Oruc, voorzitter van de integratieraad. “Als jonge vrouwen om religieuze redenen niet met mannen willen zwemmen, moet je dat accepteren”, aldus Oruc. . Scholen zouden volgens hem “cultureel gevoelig” moeten zijn. “Als de studenten wegblijven, is het geen integratie“, stelt hij.