Italië worstelt met de druk van honderdduizenden migranten. Het gaat nagenoeg uitsluitend om economische migranten of ‘gelukszoekers’. Het Nederlandse NOS-reportageprogramma ‘Nieuwsuur’ maakte een reportage over de vele Bengalen in in Palma Campania, een dorp in Napels dat gebukt gaat onder de grootschalige illegale migratie. “Zij hebben geen respect voor de manier van hoe wij in Italië leven”.

In een klein dorpje in Italië wordt de migratieproblematiek van het gehele mediterraanse schiereiland uitgelicht. Palma Campania, in Napels, is een favoriete trekpleister voor migranten zonder verblijfspapieren uit Bangladesh. De illegale Bengalen worden er tewerkgesteld in de textielsector voor enkele euro’s per uur, baten eigen prulariawinkeltjes uit en huren met velen kleine woningen. “De bewoners hebben er zelf aan meegewerkt. Ze hebben verdiend aan die lui. Ze verhuren hun huizen aan ze […]. Er zijn ook veel naaiateliers in Palma Campania. Die lui werken voor een paar euro per euro”, aldus een bewoner in de Nieuwsuur-reportage. “Maar ze hebben geen respect voor de manier van hoe wij in Italië leven”.

“Probleem is drievoudig”

Juist hoeveel Bengalen er precies in de regio wonen wordt pas duidelijk tijdens het islamitische Vrijdagsgebed op het plein midden in het dorp. Dan stromen de Bengaalse gelovigen massaal toe. Het dorp alleen telt zeker 5.000 Bengalen, en dat op een totale bevolking van 15.000. “Vroeger zag je hier kinderen spelen. Nu zie je alleen Indiërs die komen bidden”, zo vertelt een autochtone bewoner.

Een lokale, gerespecteerde ondernemer, Placido de Martino, getuigt verder tegenover Nieuwsuur: “Ik laat u het dorp even zien. […] Dat is de Via Roma. Die noem ik de Via Dhaka. Daar bevindt zich de hoogste concentratie winkels van Bengalen. Die zijn illegaal, maar de gemeentepolitie controleert ze niet”, aldus De Martino. Hij ziet een drievoudig probleem. “We verliezen onze identiteit, onze tradities en onze geschiedenis […]. Het tweede probleem is economisch: Deze arme mensen hebben banen ingepikt van veel jonge Italianen. Het derde probleem is de volksgezondheid. In […] Palma Campania is de gevaarlijke ziekte tuberculose terug.”

Vakbondsgedelegeerde Giovanni De Pietro, die de arme Bengalen – met of zonder papieren – helpt beschermen tegen uitbuiting, nuanceert de problematiek echter ietwat. “Ze zijn van nature vreedzaam. […]”, zo vindt De Pietro. “Ze storen dus niemand. [Er] is geen reden voor [bezorgdheid].”

Hier komen de Lega en de M5S

De nieuwe regering van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de rechtsnationalistische Lega zorgt in ieder geval voor hoop bij velen. De minister van Binnnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft aangekondigd dat hij illegale migratie zal aanpakken. “De eerste minister van Binnenlandse Zaken die gereageerd heeft, is Salvini”, aldus nog ondernemer de Martino. “Hij zei dat hij snel naar Palma Campania zou komen in reactie op mijn noodkreet. […] Ik denk dat de nieuwe regering van Lega, Salvini en M5S het vaderland en het volk weer belangrijk zal maken. We zullen geen bedienden meer zijn van Merkel of Macron, van niemand.”

(Lees verder onder de tweet.)

De nieuwe staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Manlio Di Stefano (M5S) waarschuwde de EU reeds dat de maat vol raakt voor de Italianen. “[…] De Europese instituties dwingen ons om steeds verder te gaan”, aldus Di Stefano. “De Raad van de EU moet inzien dat het vertrouwen hersteld moet worden tussen ons volk en de Europese instituties.” Zelfs de vakbondsman De Pietro heeft een goed oog op de nieuwe regering: “Het is een terechte boodschap aan de EU. Al is het puur humanitair niet erg te waarderen. Maar soms moet je ook zo handelen.”

De Bengalen in het dorpje – veelal het Italiaans of de Engelse taal niet machtig – realiseren zich dat er verandering op komst is, al lijkt niet iedereen onbegripvol. “Dit is een klein plaatsje. Als wij allemaal op straat zijn, zien ze er te veel”, aldus een Bengaalse migrant voor de camera van Nieuwsuur. “Zonder papieren ben je hier illegaal. Wij zijn hier in een Italiaanse stad en zij hebben gewoon hun wetten. Als ze zeggen dat je weg moet, moet je weg.”