In Antwerpen heeft de politie dinsdag 12 huiszoekingen uitgevoerd. De razzia’s kaderen in een grootschalig drugsonderzoek met betrekking tot invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. De beruchte Marokkaanse familie A. – beter bekend als ‘de Visboeren’ omwille van hun vier viswinkels in Borgerhout en het Antwerpse Kiel – wordt ervan verdacht om drugs te smokkelen en geld wit te wassen, zo brengen Gazet Van Antwerpen en Het Laatste Nieuws.

De drugssectie van de federale politie viel dinsdagochtend 12 panden binnen van de Marokkaanse familie A. Zeven verdachten werden voor ondervraging meegenomen en vier van hen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze worden ervan verdacht cocaïne in te voeren en geld wit te wassen. Donderdag verschijnen ze reeds voor de raadkamer.

De politie onderzoekt de familie A. (opnieuw) sinds vorige zomer nadat een lading cocaïne werd onderschept in de Antwerpse haven die zou bestemd geweest zijn voor de familie. Twee broers van de clan – Mohamed en Alee – werden vorig jaar nog tot 12 jaar cel veroordeeld voor het neerschieten Abdelhakim E.M., beter bekend als ‘zotte Hakim’. Het Hof van Cassatie vernietigde echter de uitspraak deels. Het proces moet nu nog voor het Hof van Beroep in Gent komen.

‘Mocromaffia’ terroriseert Antwerpen

Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals de Turtles en de Mixers domineren deze lucratieve en clandestiene handel.

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen.

ADVERTENTIE