De nationale minuut stilte die woensdag werd gehouden ter ere van de slachtoffers voor de aanslag in Luik, werd in de gevangenis van Mechelen verstoord door enkele islamitische gevangen. Ze scandeerden naar verluidt “Allahu akbar”. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

In alle Belgische gevangenissen werd woensdag een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de terroristische aanslag in Luik te herdenken. Maar in Mechelen liep het door een vijftal radicale moslimgevangen helemaal mis. Ze bonkten op hun celdeuren en scandeerden “Allahu akbar”. De leuze wordt door zo goed als alle moslims gebruikt, maar staat tegenwoordig vooral bekend om het gebruik door terroristen net voor ze een aanslag plegen. Ook Benjamin Herman, dader van de aanslag in Luik, scandeerde de leuze vooraleer hij mensen begon neer te schieten.

De gevangenisdirectie wilde eerst de politie inschakelen omdat ze zich bedreigd voelden, maar die actie bleef uit. Slechts één gevangene zou een sanctie gekregen hebben. Volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, zullen de vijf gedetineerden “opgevolgd en geobserveerd worden en werd hun naam doorgegeven aan de bevoegde diensten”. De kans bestaat er namelijk in dat ook zij, net zoals Herman, geradicaliseerd zijn in de gevangenis of dat daarvoor al waren. Eén van de vijf onruststokers is Abdelali E.O. Hij werd zopas veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in het centrum van Mechelen.

Moslimradicalisme in de gevangenis

Eerder werd ook bekend dat dit jaar zo’n 28 geradicaliseerde moslimgevangenen vrijkomen. Dit wegens het nakende einde van hun straf. Dat blijkt uit een rapport van Staatsveiligheid.

Afgelopen week kreeg Justitieminister Koen Geens (CD&V) felle kritiek vanuit meerderheid én oppositie. Even dreigde zelfs het ontslag van Geens. Benjamin Herman, de moslimbekeerling die in de gevangenis radicaliseerde en de Luik-aanslag uitvoerde, zou immers onder de invloed hebben gestaan van twee islamistische medegevangenen. Een van hen was een IS-ronselaar. Een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne uitte luttele dagen voor de aanslag nog zijn bezorgdheid over de radicalisering van Herman, maar tevergeefs. Herman kreeg toch zijn penitentiair verlof en kon zijn aanslag ongehinderd plegen.