Volgens Geert Lenssens, de advocaat van de Arco-aandeelhouders, maken de gedupeerden zich beter geen illusies. “Er zijn twee opties: sluit je aan bij de lopende juridische procedure en eis een schadevergoeding of toon je mening in het kieshokje”, stelde hij vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. Op een door de regering uitgedokterde regeling wachten heeft volgens hem geen zin.

Hoewel het regeerakkoord duidelijk stelt dat er een oplossing voor de zaak-Arco moet komen, blijft een (gedeeltelijke) terugbetaling van de 800.000 coöperanten uit. Gisteren, in het grote voorzittersdebat van De Zevende Dag, stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet denkt dat de verschillende gedupeerden een vergoeding zullen zien. “Ik vrees dat men vroeg of laat vanuit de christelijke zuil zal moeten toegeven dat dat geld weg is. Ik ben zelf een Arco-spaarder. Ik reken er niet meer op”, klonk het bij de N-VA-voorzitter.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten sloot zich hierbij aan. “We hebben afgesproken dat de oplossingen de juridische toets moet doorstaan en dat ze groen licht moeten krijgen van Europa. Ik vrees er ook voor, ik heb nog niet gezien hoe je dat op de ene of andere manier kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen”, klonk het.

Lenssens: Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd

Vanmorgen in De Ochtend had de advocaat van de Arco-gedupeerden weinig lof voor de politiek. “Ken je het liedje ‘Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd’ van Wim Sonneveld? Wel, dat is het gevoel van de gedupeerden”, klonk het bij Lenssens. “In het regeerakkoord staat dat ze een oplossing zouden zoeken, die belofte is niet nagekomen”.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

De Wever vreest voor Arco-terugbetaling: “Toegeven dat het geld weg is”

Daarnaast is het volgens hem perfect mogelijk om de Arco-gedupeerden te vergoeden zonder teruggefloten te worden door de Europese Unie. “Als er een regeling is en Europa zegt neen, is dat gewoon een self-fulfilling prophecy. Om de eenvoudige reden dat men er een politieke kwestie van maakt. Men zou er een aansprakelijkheids­kwestie van moeten maken, een juridische kwestie”, legt hij uit. “Maar dat doen ze niet. Als Europa tegen is, kunnen we niks doen, zeggen ze. Dat is een valse voorstelling. Als zowel de staat als de bank Belfius als de bewegingen hun verantwoordelijkheid nemen, is het een aansprakelijkheidskwestie en valt dat buiten de bevoegdheid van Europa”.

Lenssens: “Toon je mening in het kieshokje”

De conclusie van Lenssens? “De politiek staat een oplossing voor Arco in de weg. Als zij zich er niet mee hadden gemoeid, dan was er al lang een regeling”. De gedupeerden hebben nu volgens hem nog maar opties: “sluit je aan bij de lopende juridische procedure en eis een schadevergoeding of toon je mening in het kieshokje.”

Toch moeten de Arco-gedupeerden volgens hem niet al te veel hoop koesteren. “De enige hoop is de rechter”, klonk het vanmorgen in De Ochtend. “Ik raad iedereen aan om – zeker na de uitspraken van gisteren – mee te stappen in een collectieve juridische actie. Deelnemen is de enige manier om aan een schadevergoeding te kunnen geraken.”