Voor het eerst in maanden heeft Salah Abdeslam, de man die betrokken was bij de aanslagen in Parijs maar uiteindelijk zijn bomgordel weggooide, het stilzwijgen doorbroken. Hij hield een lange tirade toen hij voor de onderzoeksrechter verscheen, en rechtvaardigde daarbij terroristische aanslagen op Europees grondgebied. “De moslims verdedigen zich alleen tegen zij die hen aanvallen.”

Salah Abdeslam verscheen gisteren voor de zevende keer voor de onderzoeksrechter vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Bij die aanslagen lieten in totaal 137 mensen het leven en vielen honderden gewonden. Abdeslam is het enige levende lid van het terreurcommando dat die aanslagen plande en uitvoerde.

“Moslims verdedigen zich alleen”

Tot op heden beriep Abdeslam zich steeds op zijn zwijgrecht. “Ik verantwoord mij enkel aan Allah, Mohammed en de Koran”, stelde hij. Maandenlang bleef hij zwijgen, maar gisteren kwam daar voor het eerst verandering in. Toen hij voor de onderzoeksrechter verscheen, ontstak hij een lange tirade “met politieke en religieuze inslag”, zo stellen Franse media. Berouw tonen deed hij evenwel niet, integendeel.

Abdeslam begon met de stelling dat hij geen advocaat nodig heeft, maar “vertrouwt op Allah”. Vervolgens rechtvaardigde hij terroristische aanslagen op Europees grondgebied. “We vallen jullie niet aan omdat jullie varkensvlees eten, wijn drinken of naar muziek luisteren. De moslims verdedigen zich tegen zij die hen aanvallen. Zet jullie woede opzij en denk even na. Jullie lijden enkel maar onder de fouten van jullie leiders.

Vervolgens haalde Abdeslam uit naar Frans president Emmanuel Macron, “van wie de dorst voor macht en roem ertoe aanzetten om het bloed van moslims te doen vloeien”. Hij waarschuwde daarbij voor nieuwe aanslagen. “Het zal niet meer veilig zijn op ons grondgebied zolang dat blijft duren”, aldus Abdeslam.

Na de tirade van Abdeslam las de onderzoeksrechter 20 pagina’s vol met vragen voor. Abdeslam weigerde op die vragen te antwoorden.