Het aantal verkeersdoden in België maakt een gunstige trend mee. Tijdens de eerste drie maanden van 2018 zijn er immers een pak minder doden gevallen in het verkeer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat valt af te leiden uit de ‘verkeersveiligheidbarometer’ van het VIAS-instituut. In het eerste kwartaal van 2017 vielen 104 doden op de baan en in de eerste drie maanden van 2018 waren dit er ‘slechts’ 84. Dat zijn er nagenoeg een vijfde minder, zo weten VRT NWS en De Tijd.

Elke verkeersdode is er een te veel, maar het lijkt wel de goeie richting uit te gaan met de statistieken rond doden in het Belgische verkeer. Afgelopen kwartaal ging immers het aantal verkeersdoden naar beneden in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Al moet er rekening gehouden worden met het feit dat de slachtoffers die tot 30 dagen na hun ongeval stierven, nog moeten ingecalculeerd worden. Het aantal gewonden zakte echter ook. Er vielen 10.414 gewonden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar tegenover 10.980 tijdens het eerste kwartaal van 2017.

Eerste kwartaal 2018: Geen enkele dode fietser in Wallonië en Brussel

De daling is te merken in elk Gewest. Vlaanderen en Wallonië maakten een daling mee van 18 percent doden. Het betreft respectievelijk 46 en 38 doden in het eerste kwartaal van 2018. In Brussel gaat het zelfs om een daling van 50 procent. In januari, februari en maart stierven twee mensen in het Brusselse verkeer, dat zijn er twee minder dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal slachtoffers zakt ook voor zowat elk type weggebruiker.

Opvallend: Voor het eerst zijn ook minder doden gevallen ‘s nachts in het weekend dan ‘s nachts in de week. Het aantal jonge bestuurders die bij een ongeval met doden of gewonden betrokken waren, is tevens flink gedaald met circa 15 procent. Tot slot is in Brussel en Wallonië in het eerste kwartaal van 2018 geen enkele fietser gestorven na een ongeluk.

Politiek voorzichtig tevreden over trend verkeersdoden

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is positief. “Ze volgen dezelfde evolutie die we vorig jaar ook al konden vaststellen”, zo citeert VRT NWS Bellot. “Al moeten we natuurlijk de resultaten van de volgende maanden afwachten om conclusies te kunnen trekken.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) reageert voorzichtig tevreden. “Daling verkeersdoden gaat verder. Doordoen met, soms onprettige maar vooral effectieve, maatregelen ten voordele van verkeersveiligheid”, zo luidt het op de Twitterpagina van Weyts. Binnen enkele weken zal het alcoholslot verplicht worden voor bepaalde verkeersovertreders die veroordeeld worden inzake alcoholmisbruik.