28 radicale moslims zullen dit jaar vrijgelaten worden uit de gevangenis. Dit wegens het nakende einde van hun straf. Dat blijkt uit een rapport van Staatsveiligheid en brengt onder meer Het Nieuwsblad. Eerder bleek ook de moslimterrorist Benjamin Herman, die de aanslag in Luik dinsdag uitvoerde, een bekeerling te zijn die in de gevangenis radicaliseerde.

12 van de 28 geradicaliseerden zijn teruggekeerde ‘foreign terrorist fighters’ – ook wel gekend als ‘Syriërstrijders’ – of would-be-jihadisten die wilden vertrekken naar het Midden-Oosten om er met organisaties zoals IS te vechten. 10 van de 28 zijn ‘gewone’ criminelen die radicaliseerden in de gevangenis – zoals de moslimterrorist Benjamin Herman dat deed. De resterende 6 zijn gevangenen die zijn veroordeeld wegens het lidmaatschap van een terreurorganisatie. Onder andere haatprediker Jean-Louis Denis behoort tot die laatste groep.

De 28 jihadisten die worden vrijgelaten, zal men echter wel trachten op te volgen. Zogenaamde ‘Local Task Forces‘ (LTF) zullen deze opvolging organiseren. Dit is een overlegplatform waarin de lokale politie, het parket, Staatsveiligheid, OCAD en de federale politie maandelijks de binnenkort vrijgelaten gedetineerden zullen bespreken. Een van de grote problemen bij deze opvolging is echter dat de gevangenen in kwestie bijna einde straf zijn en dus aan geen enkele probatievoorwaarde zullen moeten voldoen. Het opvolgen van deze radicale moslims wordt dus geen sinecure.

Regeringscrisis vermeden

Afgelopen week kreeg Justitieminister Koen Geens (CD&V) felle kritiek vanuit meerderheid én oppositie. Even dreigde zelfs het ontslag van Geens. Benjamin Herman, de moslimbekeerling die in de gevangenis radicaliseerde en de Luik-aanslag uitvoerde, zou immers onder de invloed hebben gestaan van twee islamistische medegevangenen. Een van hen was een IS-ronselaar. Een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne uitte luttele dagen voor de aanslag nog zijn bezorgdheid over de radicalisering van Herman, maar tevergeefs. Herman kreeg toch zijn penitentiair verlof en kon zijn aanslag ongehinderd plegen.

Maar ondanks de uitdrukkelijke eis van Vlaams Belang, stapt Koen Geens niet op. Dat verklaarde hij donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. De kritiek vanwege onder meer coalitiepartner Open Vld vond Geens “niet verdiend”, zo stelde hij achteraf in Terzake.