Zuckerberg draait rond de pot na vragen over anti-rechtse censuur

0
1400

Gisterenavond is de CEO en stichter van Facebook, Mark Zuckerberg, komen spreken in het Europees Parlement te Brussel. Hij herhaalde opnieuw het ‘sorry’ dat ook weerklonk in het Amerikaanse parlement vorige maand, maar veel verder dan excuses kwamen niet. De scherpe vragen van onder meer ALDE-voorzitter Guy Verhofstadt (Open Vld) en de rechtse ENF-fractie bleven grotendeels onbeantwoord. Onder meer staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) liet weten teleurgesteld te zijn.

“Het belangrijkste doel van Facebook blijft mensen verbinden en zorgen dat die mensen veilig zijn en dat zal altijd belangrijker zijn dan winst”, zo liet Zuckerberg optekenen tijdens het einde van zijn onderhoud in het Europees Parlement. De miljardair herhaalde een aantal punten die hij eerder in Washington al uitte. Sinds het schandaal rond databedrijf Cambridge Analytica – dat intussen het faillissement aanvroeg – ligt Facebook onder vuur wegens misbruiken van gebruikersdata, maar ook omwille van het toepassen van de gebruikerscode waardoor – veelal rechtse – inhoud op soms schijnbaar willekeurige wijze verwijderd wordt.

Publiée par ENF Group in the European Parliament sur mardi 22 mai 2018

Ingrijpende ingrepen

Zuckerberg liet begrijpen dat men in 2016 – het jaar van de presidentsverkiezingen waarbij Cambridge Analytice ten voordele van huidig Amerikaans president Donald Trump (Rep.) gebruikersdata heeft misbruikt – te veel de focus legde op fraude via Facebook. Dit ten nadele van het opsporen van nepnieuws. Dat blijkt voorgoed veranderd te zijn. De e-magnaat wil het Europees digitaal veiligheidspersoneel verdubbelen van 10.000 naar 20.000 en liet begrijpen dat er vorig jaar – tijdens de Franse presidentsverkiezingen – maar liefst 30.000 accounts werden verwijderd die ‘fake news’ zouden verspreid hebben.

Maar niet alleen nepnieuwsaccounts worden verwijderd van het platform, zo bleek herhaaldelijk in het recente verleden. Zo verwijderde Facebook begin deze maand de pagina’s van de rechtse jongerengroep ‘Génération Identitaire’ (GI) en hun actieproject ‘Defend Europe’“De enige informatie die we hadden was een Facebook-bericht op het scherm dat aangaf dat deze pagina’s niet langer werden gepubliceerd”, aldus Romain Espino, woordvoerder van ‘Génération Identitaire’, vorige maand. “We hebben geen formele kennisgeving ontvangen en we hebben met hen een traditionele beroepsprocedure ingeleid, terwijl we ook onze advocaat op de hoogte hebben gebracht.” Ook de GI-accounts op Instagram – een zusterbedrijf van Facebook – werden verwijderd.

Nepnieuws of censuur?

Het rechtse Europarlementslid Nicolas Bay (Front National) – verbonden via de ENF-fractie (Europe of Nations and Freedom) aan het Vlaams Belang – had kritische bewaren bij dit gebruik. “Mijnheer Zuckerberg, met welke criteria rechtvaardigt u het eenzijdige besluit om Facebookpagina’s te verwijderen en daarmee ook de legitieme meningen die zij dragen?”, aldus Bay ten aanzien van Zuckerberg. “Is de jacht op fake news geen excuus geworden om de vrijheid van meningsuiting steeds meer te beperken?”

Nigel Farage, lid van het rechtse en eurosceptische UKIP liet een gelijkaardig verhaal horen. “U hebt uw algoritme veranderd. En wat zien we? Conservatieve meningen krijgen minder aandacht. Dat gebeurt op een platform dat ideeën moet stimuleren”, aldus Farage. “Ik spreek niet over haatpraat of extreme ideeën. Ik spreek over ideeën van mensen die onder meer verkozen zijn. Wie beslist welke mening aanvaardbaar is? Wie zijn die factcheckers over wie u vaak spreekt? Waarom is er geen transparantie?”

The Circle

Ook Verhofstadt had bedenkingen. Hij verwees naar het dystopische boek ‘The Circle’ van Dave Eggers waarin digitale bedrijven een nare wereld scheppen, waarin alles moet gedeeld worden of je irrelevant wordt. De euroliberaal wees er verder op dat Zuckerberg heel veel ‘sorry’ zei voor allerlei problemen, maar vroeg de miljardair of hij “het probleem [wel] *kan* oplossen?”

De meeste kritische vragen bleven echter onbeantwoord. Iedere fractieleider in het EP kon vragen formuleren, maar pas op het einde werden ze door Zuckerberg beantwoord. Dit in een officiëel vastgelegd spreekmoment van slechts 7 minuten. Dit werd evenwel 30 minuten, maar het bleef veel te weinig om in detail in te gaan op al de vragen. Staatssecretaris voor Privacy De Backer stelt daarenboven via VRT NWS dat Zuckerberg rond de pot draaide. “We kregen geen antwoord op de vraag wat er vandaag gebeurt met data die zonder toestemming van Facebook is verkregen.”