Het Witte Huis bereidt zich alsnog voor op een geplande top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni. Dat is de datum die oorspronkelijk voorzien was voor de topontmoeting waarvan dan weer wel, dan weer niet, gezegd werd dat ze door zou gaan.

Een indicatie dat er mogelijk toch vooruitgang in de voorbereidingen zit is het bezoek van Kim Yong Chol aan de Verenigde Staten. Kim Yong Chol is de ondervoorzitter van het Centrale Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij en was voorheen hoofd van een hoogste Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst. Hij zal later deze week de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ontmoeten.

Witte Huis: “Voorbereid op top op 12 juni”

“Wij hebben een geweldig team voor onze besprekingen met Noord-Korea samengebracht”, tweette Trump. “Er vinden momenteel vergaderingen plaats over de top, en meer. Kim Young Chol, vicevoorzitter van Noord-Korea, gaat nu naar New York. Solide antwoord op mijn brief, dank u!”

“De president denkt dat de lopende discussies zeer goed verlopen en dat de vergaderingen die deze week plaatsvinden zeker tekenen van vooruitgang zijn”, aldus woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders. “We zullen voorbereid zijn als het op 12 juni plaatsvindt. We zullen zeker voorbereid zijn als het om wat voor reden dan ook op een later tijdstip plaatsvindt, we zullen daar ook op voorbereid zijn.”

Dan weer wel, dan weer niet

De gesprekken die deze week plaatsvinden hebben volgens een Amerikaanse functionaris tot doel om te bepalen of Noord-Korea bereid is om voldoende verbintenissen aan te gaan om zijn kernwapenarsenaal op te geven. Pyongyang heeft echter steeds gezegd dat het niet unilateraal zijn kernwapens zal opgeven.

Nog geen week geleden liet Trump verstaan dat het geplande topoverleg op 12 juni tussen hemzelf en Kim Jong-un niet zou laten doorgaan. Nog geen dag later liet de Amerikaanse president weten dat hij “productieve gesprekken” voerde met Noord-Korea om de topontmoeting toch te laten doorgaan.