Speciaal onderzoeker Robert Mueller is nu al een jaar bezig met zijn onderzoek naar de campagne van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en Russische beïnvloeding, maar de resultaten zijn mager. Mueller heeft wel enkele aanklachten op zak, maar die hebben niks te maken met zijn doelstelling. Hiernaast heeft de voormalige FBI-topman last van lekken en ziet hij vooral zijn team onder vuur komen wegens ideologische vooringenomenheid. Onlangs tikte een rechter hem op de vingers omdat hij een heksenjacht zou uitvoeren, en vorige week bleek Mueller een bedrijf te hebben aangeklaagd voor iets waar dat bedrijf op dat moment nog niet bestond.  Gisteren kwam daar nog een schepje bij, nu blijkt uit onderzoek van The Hill dat er een ernstig nieuw belangenconflict speelt. Met een Rus dan nog.

Een Russische oligarch, Oleg Deripaska, die in het verleden in opdracht van de FBI gewerkt heeft om een Amerikaanse gijzelaar in Iran proberen te bevrijden, duikt nu ook op in het Trump-dossier. In 2009, toen Mueller aan het hoofd van de FBI stond, nam die contact op met de Russische oligarch om te helpen bij het bevrijden van een voormalige FBI-agent, Robert Levinson. Deripaska ging akkoord en gaf miljoenen uit aan de zaak. Volgens zijn advocaat 25 miljoen dollar. De zaak mislukte echter. Een agent die ook hielp aan de zaak was Andrew McCabe, die onlangs ontslagen werd en door president Trump van corruptie beschuldigd werd.

Paul Manafort

Deripaska huurde later dan de diensten in van Paul Manafort als politiek adviseur en investeerde samen met hem geld in een onderneming, zonder succes echter. Deripaska klaagde hier Manafort voor aan. Manafort, die kort in de campagne van Trump werkte en een lange geschiedenis heeft in de Republikeinse Partij en de lobby-industrie, staat in het vizier van Mueller. Maullers aanklacht vermeldt echter niks over Deripaska, hoewel er bewijs is dat Manafort er aan dacht om Deripaska uit te nodigen voor een ontmoeting van het campagneteam van Trump.

Deripaska zou evenwel nooit een uitnodiging gekregen hebben en zou niet in verband staan met de vermeende inmenging met de verkiezingen. Zijn naam verschijnt echter ook op de lijst van eerste Russen die gevraagd werden bij het befaamde Fusion GPS-dossier, aangebracht door Brits geheim agent Christopher Steele.

Opnieuw FBI en belangenvermenging

En er is meer. Twee maanden voor de verkiezingen in 2016 was Deripaska in New York, waar hij opnieuw benaderd werd door drie FBI-agenten. Minstens één agent had in het verleden met hem gewerkt in de gijzelzaak. Daar vermeldden ze dat ze een vermoeden hadden dat Trump in het geheim samenwerkte met Rusland. Dit werd weggelachen door Deripaska.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Dit verhaal is relevant om twee grote redenen. Het is eerst en vooral onduidelijk of de FBI de getuigenis heeft meegegeven aan de rechtbank die toezicht moet houden op de geheime diensten. Gezien het antwoord op de suggestie kon kennis daarvan wel een invloed gehad hebben op de beslissing van de rechtbank. Ten tweede legde de Amerikaanse regering ook sancties op aan Deripaska, een prominente Rus, om zo Poetin te raken, zoals ook in 2006 tot 2009 gebeurde. Toch bleek dit alles geen probleem te zijn voor de FBI om Deripaska te gebruiken om een gijzelaar vrij te krijgen, om gevoelige politieke informatie door te spelen en om de VS acht keer te mogen bezoeken.

Juridische specialisten wijzen er verder op dat het een probleem is dat een belangrijke getuige in het huidige onderzoek in het verleden geld heeft uitgeleend aan de FBI. Alan Derschowitz, professor in de rechten aan de universiteit van Harvard, vraagt zich af of het kan dat Deripaska z’n naam uit de aanklacht tegen Manafort werd gehaald. Melanie Sloan, voormalig advocaat bij Justitie onder oud-president Bill Clinton (Dem.), heeft dan weer veel vragen rond de oorspronkelijke actie van de FBI om de gijzelaar vrij te krijgen. De twee redenen kunnen, alweer, heel negatief uitvallen voor Robert Mueller en zijn onderzoek.