De onafhankelijke Kamerleden, Hendrik Vuye en Veerle Wouters (beiden voormalig N-VA), willen aan de Kamerverkiezingen van 2019 deelnemen met een onafhankelijke partij. “We zien potentieel in het socialere Vlaamse gedachte­goed”, aldus Vuye tegenover Het Belang van Limburg.

Vandaag presenteren de onafhankelijke Kamerleden hun nieuwe boek: ‘Vlaanderen Voltooid: met of zonder Brussel’. Aan Het Belang van Limburg vertrouwen ze toe dat ze met betrekking tot hun toekomst als Kamerlid de knoop hebben doorgehakt. Zo willen Vuye en Wouters een nieuwe partij oprichten.

“We gaan nu voluit ons eigen programma schrijven. Daarna willen we mensen vinden die met ons mee willen stappen in dat verhaal. We willen ons in 2019 opnieuw verkiesbaar stellen, maar we gaan niet met tweehonderd per uur met onze snuit tegen de muur lopen”, zegt Vuye tegenover Het Belang van Limburg. Het grote verschil met bijvoorbeeld de N-VA? De partij van de twee onafhankelijke Kamerleden zal zich op een socialer gedachtegoed focussen.

Vlaams-nationalisme

Naar eigen zeggen zien Vuye en Wouters “potentieel in het socialere Vlaamse gedachte­goed. […] Links zou ik het niet noemen, we sluiten eerder aan op de fundamenten van de Vlaamse Beweging. Dat was een sociale beweging, een vredesbeweging. Want er zijn mensen die hulp nodig hebben, alleen lijkt N-VA dat vaak te ontkennen”, stelt Vuye tegenover Het Belang van Limburg.

(Lees verder onder het filmpje.)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Volgens Wouters is het probleem “dat het Vlaams-nationalisme allemaal aan de rechterkant zit. […] Ik ben opgegroeid met de oude Volksunie. Dat is anders dan de N-VA van vandaag. Wij hebben dat altijd gezegd: de partij wordt té rechts, té radicaal. Ik ben blij dat ik weg ben. Met een groot aantal dingen die vandaag in de N-VA gebeuren, had ik niet kunnen leven.”

ADVERTENTIE