De Brusselse correctionele rechtbank sprak vandaag in de zaak van de diamantroof achttien verdachten vrij. Volgens de rechtbank was er niet genoeg bewijs over hun schuld. Over het aandeel van Marc Bertoldi, de man die men ervan verdenkt het brein achter de overvallen te zijn, sprak de rechtbank zich nog niet uit. Dat schrijft De Standaard.

Op 18 februari 2013 vond er rond acht uur ‘s avonds een grootschalige gewapende overval plaats op het grondgebied van Brussels Airport. Net op het moment dat werknemers van de veiligheidsfirma Brink’s Diamond & Jewelry Services diamanten in een passagiersvliegtuig van Swiss International Air Lines waren aan het laden, kwamen acht gewapende overvallers met twee voertuigen voorzien van politiemarkeringen door de omheining.

Na het personeel en de piloten bedreigd te hebben met machinegeweren, vertrokken de overvallers vijf minuten later. De overvallers konden op die vijf minuten voor zo’n 50 miljoen dollar ruwe diamanten bemachtigen. Hoewel de overval maar vijf minuten duurde, kostte het de speurders meer dan vijf jaar om de daders voor de rechtbank te brengen. Zo moest er met onder meer Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Marokko worden samengewerkt. Tijdens huiszoekingen in die landen werd een deel van de buit teruggevonden.

Vrijspraak

Volgens de Brusselse correctionele rechtbank was er evenwel onvoldoende bewijs tegen de 18 verdachten die het parket had gedagvaard. Concreet werden er volgens de rechtbank niet voldoende elementen aangevoerd om de verdachten schuldig te verklaren. Één verdachte, Marc Bertoldi, heeft nog geen zekerheid over zijn lot. Zijn zaak behandelt de rechtbank op een andere datum. Hoewel Bertoldi in het verleden ontkende de overval te hebben gepland, gaf hij wel toe verschillende gestolen diamanten te hebben verkocht.