In Congo zijn intussen 45 gevallen van ebola vastgesteld. Ook zou de ziekte de miljoenenstad Mbandaka bereikt hebben. Hierdoor vreest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een epidemie.

Volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid zijn er in het land elf nieuwe gevallen van ebola vastgesteld. Waardoor het totaal aantal besmette gevallen stijgt tot 45. Ook zouden er twee doden zijn gevallen.

https://twitter.com/WHO/status/997229107502092291

Uitbraak in miljoenenstad

De eerste gevallen doken op in de miljoenenstad Mbandaka, in het noordwesten van Congo. De stad is een vervoersknooppunt aan de Congorivier, waardoor men vreest dat het virus zich verder kan verspreiden om de hoofdstad Kinshasa en de buurlanden van Congo te bedreigen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verhoogde vandaag het risiconiveau in Congo van “hoog” naar “zeer hoog”. In de buurlanden van Congo wordt het niveau opgetrokken van “gemiddeld” naar “hoog”. De WHO komt vandaag ook in spoedzitting bijeen om te beslissen of men “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang” dient af te kondigen.

Ebola is een besmettelijke ziekte die interne bloedingen veroorzaakt en vaak fataal is. Het verspreid zich snel door contact met kleine hoeveelheden lichaamsvloeistof. Ook zijn de symptomen, die op de griep lijken, aanvankelijk niet alarmerend. Tijdens een ebola-epidemie in West-Afrika vielen tussen 2014 en 2016 meer dan 11.000 doden.