Vlaams Belang lanceerde een immigratie-app waarin verschillende cijfers moeten aantonen dat het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken niet werkt. De partij valt zo N-VA aan naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat brengt VTM Nieuws.

De app toont enkele opvallende migratiecijfers die regelmatig geüpdatet worden. Zo zijn er volgens Vlaams Belang al 488.141 nieuwe migranten in België en kregen al 105.165 mensen een Belgisch paspoort sinds het aantreden van de regering in 2014. Deze cijfers halen ze respectievelijk van STATBEL en uit een verklaring van minister van Justitie Koen Geens. Daarnaast zou volgens het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) het aantal asielaanvragen per jaar in stijgende lijn zitten.

Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken zei in een interview met VTM Nieuws dat ondanks de “stoere” tweets van Francken, er nog steeds teveel migranten naar België komen. “Het grootste migratiekanaal is nog steeds de gezinshereniging, meer nog er zijn meer gezinsherenigingen onder deze N-VA-regering dan onder de vorige PS-regeringen”, aldus Van Grieken. Volgens de app zijn er momenteel 32.683 niet-Europese vreemdelingen via de gezinshereniging in België. Dit cijfer haalt Vlaams Belang van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Volgens Francken zijn de gezinsherenigingen in 2011 sterk gedaald door een verstrenging van de wet op initiatief van de N-VA. De stijging van de afgelopen twee jaar is volgens de staatssecretaris te wijten aan de migratiecrisis: “Die mensen kunnen nu het recht op gezinshereniging openen, dat zien we nu in de statistieken. Voor mij mag die gezinshereniging terug een stuk strenger worden. Alleen moet daarvoor de Europese wetgeving aangepast worden omdat België al maximaal streng is volgens wat mag van Europa.”

Stoere praatjes

Vlaams Belang wil meer mensen België zien verlaten. Vorig jaar kregen nog 38.441 illegalen het bevel om het land te verlaten, maar slechts 8.536 daarvan zijn het land effectief uitgezet. Van Grieken vindt dat het beleid van Francken nog een pak strenger kan: “We zien in de cijfers dat 4 op 5 bevelen die aan illegalen worden gegeven om het land te verlaten, gewoonweg niet worden opgevolgd. De stoere praatjes van Francken zijn gewoon fake.”

Francken kaatst de bal terug: “Ik wil dan ook wel eens weten wat Vlaams Belang zou bereiken als ze akkoorden moeten sluiten met Marokko of andere Maghrebijnse en islamitische landen om illegalen te repatriëren naar die landen. Ik denk dat het heel mager zou zijn.”