“Vlaanderen weer van ons”: Vlaams Belang lanceert 12 punten-plan

0
5135

De rechtnationalistische oppositiepartij Vlaams Belang heeft vandaag haar nationale verkiezingscampagne gelanceerd. Opvallend: de partij stelt ook een 12-puntenplan voor, een subtiele knipoog naar het beruchte 70-puntenplan uit de jaren ’90 van het toenmalige Vlaams Blok. Centraal in de campagne is de boodschap “Vlaanderen weer van ons”. De ‘poster girl’ die het Vlaams Belang inzet is niemand minder dan Romy Robert (20), die eerder al in de belangstelling kwam omdat ze tweedes op de lokale Vlaams Belang-kieslijst staat in Kapellen.

“Lagere belastingen, minder immigratie, confederalisme, hogere pensioenen, een begrotingsevenwicht… Op werkelijk geen enkel domein slaagde deze regering erin woord te houden”, dat schrijft het Vlaams Belang in een persmededeling omtrent haar nationale (pre)campagne. Met behulp van een massale folderbedeling, 20m²-reclameborden, advertenties en filmpjes op de sociale media wil de rechtse partij haar radicale boodschap in de markt zetten.

Met deze campagne tonen we vooral dat we fier zijn

Als beeld van de campagne koos de partij voor de studente Romy Robert. Robert is aangesloten bij de rechtsradicale studentenvereniging NSV! en is politiek actief in Kapellen. “Met deze campagne tonen we vooral dat we fier zijn op onze eigen identiteit, onze eigen cultuur en ons eigen volk“, vertelt Robert aan SCEPTR. “Door ons huidig beleid wordt er van ons verwacht dat wij ons aanpassen aan vreemdelingen, terwijl het voor de hand ligt dat het andersom moet zijn”.

Vlaams Belang: “Francken faalt”

In de campagnetekst wordt hard uitgehaald naar de huidige regering van premier Charles Michel (MR) en naar regeringspartij N-VA in het bijzonder. Volgens het Vlaams Belang is deze huidige regering een “sociaal-economische teleurstelling”, blijft “Vlaanderen een melkkoe”, en “faalt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over bijna heel de lijn”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De campagne van het Vlaams Belang draait rond 6 hoekstenen. Hierbij wil het Vlaams Belang “onze grenzen controleren”, “onze manier van leven beschermen”, “onze groene ruimtes vrijwaren”, “onze welvaart behouden”, “onze sociale zekerheid veilig stellen” en instaan voor “onze kinderen, onze toekomst”. Concreet wil de partij dat migranten zich aanpassen “aan onze manier van leven”, dat de solidariteit “in de eerste plaats ten goede komt aan onze eigen mensen”, dat de transfers naar Wallonië stoppen en de “ideologische experimenten op de kap van onze kinderen” in het onderwijs eindigen.

12 punten-plan

In 1992 werd door Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter het befaamde/beruchte 70-puntenplan voorgesteld. Onderzoek van Knack wees in 2016 uit dat heel wat van deze punten of voorstellen inmiddels deels of geheel zijn gerealiseerd. Maar het Vlaams Belang heeft nu een nieuw plan naar voren geschoven. Het ’12-punten-plan’ moet gelden als een lokale aanvulling op de eerder genoemde zes hoekstenen en dient als leidraad voor lokale Vlaams Belang-afdelingen. De twaalf punten betreffen de volgende voorstellen:

 1. Een inschrijvingsstop in gemeenten voor vreemdelingen zoals onder de ‘Wet-Gol’ kon.
 2. Een vreemdelingentaks die in meer dan 3 procent van de gemeenten geldt.
 3. Het ontwikkelen van een lokaal terugkeerbeleid.
 4. Het verhinderen van de bouw van asielcentra en LOI’s (lokale opvanginitiatieven).
 5. Restrictiever omspringen met steun zoals OCMW-hulp aan migranten.
 6. Het actief opsporen van illegalen.
 7. Strengere woonstcontroles.
 8. Het handhaven van de Nederlandse taal.
 9. Een hoofddoekenverbod.
 10. Geen toegevingen aan migranten in gemeentescholen zoals halal voedsel.
 11. Het verhinderen van de komst van nieuwe moskeeën.
 12. En finaal: “Een sociaal huisvestingsbeleid op maat van het eigen volk”.

Het Vlaams Belang zal ten slotte gratis Vlaamse leeuwenvlaggen uitdelen aan iedereen die een sms-berichtje of een mail stuurt en hierom verzoekt.

ADVERTENTIE