De man die afgelopen zaterdag drie mensen in Den Haag neerstak met een mes is een 31-jarige Syrische asielzoeker. Aanvankelijk werd bericht dat het om een “verwarde man” ging, maar ooggetuigen spreken dat tegen.

De dader werd geïdentificeerd als Malek F., een 31-jarige Syrische asielzoeker. De drie slachtoffers liggen momenteel in het ziekenhuis, maar bevinden zich niet meer in levensgevaar. Een ooggetuige zag hoe de dader een van de slachtoffers van achteren vastnam en de keel over sneed.

“Allahu Akbar”

Nadat de politie gewaarschuwd werd kwamen de agenten na enkele minuten ter plaatse om de dader te arresteren. Daarbij werd Malek F. in zijn been geschoten nadat hij weigerde om zijn mes los te laten. Nadien vuurde de politie nog enkele waarschuwingsschoten af, waarbij de man “Allahu Akbar” riep. Uiteindelijk schakelde de politie hem uit door hem te taseren.

Volgens de Haagse politie en burgemeester Pauline Krikke (VVD) zou het om een “verwarde man” gaan. Volgens Krikke waren er “geen signalen dat er meer speelt dan dit”. Verschillende getuigen spreken dat laatste echter tegen. “Wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader”, zei de eigenaar van een eetcafé waar de steekpartij zou zijn begonnen. In februari kwam de man al in het nieuws omdat hij zijn inboedel vanuit zijn woning in Den Haag op de straat gooide. Daarbij zou hij ook luidkeels “Allahu Akbar” geroepen hebben.