Vanaf vanavond tot en veertien juni loopt de ramadan, de islamitische heilige vastenmaand. Terroristen, zoals die van Islamitische Staat, hebben in het verleden vaak hun aanslagen tijdens de ramadan opgedreven

Vanavond gaat vanaf zonsondergang de ramadan van start. Ramadan is de negende maand in de islamitische maankalender. Het vasten tijdens de maand vormt tevens een van de vijf zuilen van de islam. Tijdens deze maand wordt de openbaring van de Koran aan de islamitische profeet Mohammed herdacht.

Heilige maand

De moslims onthouden zich gedurende de maand overdag van voedsel, water, sigaretten of seksuele activiteit. Na zonsondergang nuttigt men een grote maaltijd, de iftar. Tijdens de iftar komt men vaak samen met de familie of vriendengroepen.  Ook wordt er ‘s nachts extra gebeden en worden moslims aangemoedigd om zich meer te verdiepen in de Koran. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest.

In sommige moslimlanden is het niet-vasten tijdens de ramadan een strafbaar misdrijf. Zo werden in 2008 om die reden zes Algerijnen tot vier jaar cel en een fikse boete veroordeeld. Ook in de Emiraten en Koeweit staan er geldboetes op het niet naleven van het vasten tijdens de maand. In Saoedi-Arabië kan men zelfs gegeseld worden als men betrapt worden, als buitenlander riskeert men deportatie.

In India heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn troepen die in de betwiste regio Kasjmir gestationeerd zijn gevraagd om hun missies tijdens de vastenmaand te staken. In een reeks tweets zei het ministerie dat het besluit werd genomen zodat de moslims in de regio de heilige maand “in een vreedzame omgeving” kunnen waarnemen.

Terreurgolf Islamitische Staat

Moslimterroristen, zoals die van Islamitische Staat, hebben in het verleden vaak hun aanslagen tijdens de ramadan opgedreven. Ook werd er herhaaldelijk door hen opgeroepen om juist meer aanslagen tijdens de maand te plegen.

Zo vonden er in de maand vorig jaar tientallen terreuraanvallen plaats over de hele wereld, waaronder ook die van Londen. Ook de recente terreurgolf in Indonesië past wellicht in dat kader. Terreurexperts en inlichtingendiensten wijzen erop dat men bijzonder alert dient te zijn tijdens deze maand.

Ramadankalenders en onrust in Borgerhout

 

Tijdens de maand waren er vorig jaar in Borgerhout ook tal van incidenten tussen allochtone jongeren en de ordediensten. “Helaas is dit soort incidenten niet nieuw. Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont”, zei burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) daar toen over. De Moslimexecutieve noemde die uitspraken er toen “ver over”.

Net als vorig jaar, deelt de partij CD&V ook dit jaar weer ramadankalenders uit in Antwerpen. Vorig jaar gebeurde dat onder meer in de buurt van moskeeën, in islamitische buurtwinkels of bij islamitische organisaties. Daarmee wil CD&V naar eigen zeggen tonen dat ze er zijn voor de moslimgemeenschap.

Onderwijs

Ook in het onderwijs is de maand merkbaar. Het onderwijsblad ‘Klasse’ meldde dat omdat de ramadan en het Suikerfeest dit jaar tijdens de examens plaatsvinden, scholen extra rekening moeten houden met moslimleerlingen. Op de dag van het Suikerfeest zijn moslims gewettigd afwezig en kunnen zij dus geen examen afleggen. Op andere dagen tijdens de ramadan zouden moslimleerlingen sneller naar huis mogen.

Begin dit jaar kwam St. Stephen’s, een van de beste Britse basisscholen, nog in het oog van de storm terecht omdat de school vroeg dat ouders hun kinderen niet gedurende de schooluren laten vasten tijdens de ramadan, wanneer de leerlingen vaak ook zomerexamens moeten afleggen.