Vandaag organiseren de drie grote vakbonden een nationale betoging in Brussel. Kop van Jut zijn de pensioenplannen van de regering. Bij veel openbare diensten is hinder te verwachten. De busmaatschappijen MIVB en De Lijn ondervinden nu reeds onregelmatigheden, tientallen scholen blijven dicht en zelfs in de scheepvaart, overheid, kinderopvang, bejaarden- en ziekenhuizen laat de betoging zich voelen. Het Laatste Nieuws maakte een kort overzicht.  

Vandaag organiseren de vakbonden een betoging in Brussel. Deze gaat van start om 11u00 vanaf het Noordstation en trekt naar het Zuidstation. Wellicht zal hierdoor het plaatselijk verkeer in Brussel verstoord worden. De Brusselse politie waarschuwt voor overlast en raadt aan om met het openbaar vervoer te komen, al is dat ook geen sinecure gezien de geplande stakingen bij onder meer De Lijn. De vakbonden viseren de pensioenplannen van de regering. “We dreigen met minder pensioen langer te moeten werken”, zo klinkt het op VRT NWS. Doorn in het oog is de hogere pensioenleeftijd (67) en dat werkloosheid vanaf één jaar een pak minder aantikt om de grootte van het pensioen te berekenen. Iets wat ervoor guller werd berekend.

Openbaar vervoer

Bij De Lijn wordt de betoging opgevolgd door een stakingsactie rond het weekeinde vanaf donderdag, tot en met zondag. Maandag is het tweede Pinksteren. Maar er is al vanaf vandaag hinder te voelen bij De Lijn over het hele net. Er zijn echter heel wat werkwillige tram- en buschauffeurs. In Antwerpen rijdt bijvoorbeeld de helft van de trambestuurders en zelfs drie vierden van de buschauffeurs, in de regio’s Turnhout en Mechelen rijdt eveneens de helft van de chauffeurs. In Leuven, Oost-Brabant en de Noordrand van Brussel is dan weer ongeveer twee derden van de chauffeurs op de baan.

De hinder bij de NMBS is evenwel minimaal. Er zijn zelfs extra treinen ingelegd naar Brussel om de betogers te brengen naar hun bestemming. Hetzelfde geldt niet voor de MIVB, de Brusselse openbare bus-en tramdienst. Eerder deze ochtend werden er slechts twee metrolijnen, zeven tramlijnen en zeven buslijnen bediend, zo tweet de Brusselse vervoersmaatschappij.

(Lees verder onder de tweet.)

De verkeersdrukte op de wegen lijkt echter mee te vallen, ondanks de verminderde dienstverlening bij het openbaar vervoer. “De oproep van de politie om Brussel te mijden met de wagen, heeft effect gehad”, stelt het Vlaams Verkeerscentrum in Het Laatste Nieuws.

Rest van het land

Ook naast de verkeerssituatie kan men gebrekkige diensteverlening ervaren. Tientallen scholen blijven gesloten en in heel wat andere scholen blijven tal van leerkrachten weg. De onderwijsvakbonden schatten dat zo’n vijf- tot tienduizend leerkrachten zullen meestappen in de betoging.

Bij Bpost schat men ook verstoring van de werkzaamheden in, al kan men niet direct stellen hoe groot deze hinder zal worden. “Dat is afhankelijk van de participatiegraad onder de postbodes”, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Gemeentelijke ambtenaren leggen her en der ook het werk neer, al verwacht men de loketten open kunnen blijven.

Tot slot zijn er ook grondige vakbondsacties in de Antwerpse haven. Hierdoor is er onvoldoende personeel beschikbaar om zeeschepen door de sluizen te begeleiden. “Vier op de tien sluizen konden werken, maar hadden verminderde bemanning. Een aantal sluizen is alleen toegankelijk voor de binnenvaart, door een gebrek aan bootmannen die de zeeschepen normaliter in de sluizen vastleggen”, zegt Nathalie Van Impe van het Havenbedrijf Antwerpen tegenover HLN. Twintig schepen liggen hierdoor voorlopig vast.