De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit de nucleaire deal met Iran. 

Trump begon zijn toespraak door de deal met Iran te omschrijven als “een grote schande voor mij als burger”. Volgens hem “kon een constructieve overeenkomst toen gemakkelijk gemaakt zijn, maar dat gebeurde niet”. Volgens Trump werkt Iran nu aan een kernwapenprogramma. “Na dit overleg is het duidelijk aan me dat wij de bouw van een Iraanse atoombom onder het bederfelijke, rotte structuur van de huidige overeenkomst niet kunnen verhinderen”, aldus Trump.

Taaiere houding dan eerst aangenomen

Hoewel Trump zijn actie omschreef als een terugtrekking, is het dat technisch gezien niet. De ‘Joint Comprehensive Plan of Action’ (JCPoA), oftewel de nucleaire deal met Iran, is eigenlijk geen vedrag. De VS kunnen zich enkel aan de bepalingen van het akkoord houden of deze juist schenden.

Het was waarschijnlijk dat president Donald Trump de deal naar de prullenmand zou verwijzen. Maar hij neemt in deze een nog taaiere houding aan dan eerst werd aangenomen. De Verenigde Staten willen alle sancties, zoals die voor het implementeren van de JCPoA in voege waren, terug invoeren. Daarnaast zouden er ook nog extra economische sancties bijkomen.

Trump beëindigde zijn toespraak door te slaan en te zalven. “Als het regime zijn nucleaire aspiraties verderzet, zal het voor grotere problemen komen te staan dan ooit te voren”, zei Trump. Hij sloot af door te zeggen dat hij een boodschap had voor de Iraanse burgers: “Het volk van Amerika staat achter u.”

Oppositie vanuit Europa

De Franse president Emmanuel Macron, maar ook andere staatshoofden, zouden de laatste weken intens bij Trump gelobbyd hebben om de deal toch in stand te houden. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en EU drukten allen hun steun uit voor Iran in dit dossier.

De gesprekken zouden zijn vastgelopen omdat Trump van geen wijken wou weten over het instellen van grote limieten op de Iraanse productie van kernbrandstof na 2030. Momenteel heft de deal die limieten op.

Het akkoord werd gesloten onder de vorige Amerikaanse president, de Democraat Barack Obama. Trump vindt dat die deal niet ver genoeg gaat, omdat deze geen rekening houdt met het Iraanse rakettenprogramma en de Iraanse rol in verschillende conflicten in het Midden-Oosten. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zich steeds verdedigd door te zeggen dat Iran zich wel aan het akkoord houdt.