De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat de datum en de locatie voor zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vastliggen. Ondertussen zei hij ook dat eerdere berichten, volgens dewelke de VS hun troepen zouden terugtrekken of afbouwen in Zuid-Korea, niet waar zouden zijn.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn de datum en de locatie vastgelegd voor de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens het Witte Huis zal die topontmoeting al in de komende weken kunnen plaatsvinden. Trump wil met die top Noord-Korea ertoe aanzetten zijn kernwapens op te geven.

Trump: “Berichten over terugtrekken van troepen onwaar”

De gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea en onder meer Singapore behoren tot de keuzes die voor de top overwogen worden. Eerder deze week gaf Trump te kennen dat zijn voorkeur uitging naar de DMZ, maar dat Singapore volgens hem ook mogelijke was.

Ook kondigde het Witte Huis aan dat Trump de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in op 22 mei zal ontvangen. Die ontmoeting zou erop gericht zijn om een eengemaakt front aan de buitenwereld te tonen. Het bezoek van Moon werd aangekondigd nadat de nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, in het Witte Huis een ontmoeting had met zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Chung Eui-yong.

Chung vertelde daar aan journalisten dat hij het “onaanvaardbaar” vond dat “de kwestie van de Amerikaanse troepen in Korea steeds wordt aangesneden”. Eerder schreef ‘The New York Times’ dat het Pentagon naar opties over het terugtrekken van troepen uit Korea had gevraagd. Trump zei echter dat daar niets van aan was en Bolton noemde het artikel zelfs “volslagen onzin”.

“Nu, ik moet het u vertellen, op een bepaald punt in de toekomst, zou ik het geld willen besparen. Maar de kwestie van troepen ligt niet op de tafel”, zei Trump. Ook lieten Bolton en Chung weten dat er geen plannen waren om de bilaterale defensiehouding van de VS en Zuid-Korea te veranderen.

Historische topontmoeting Kim en Moon

De Verenigde Staten onderzoeken ook berichten dat drie Amerikanen die in Noord-Korea worden vastgehouden, werden overgebracht van een werkkamp naar een hotel in de buurt van Pyongyang. De Verenigde Staten hebben aangedrongen op hun vrijlating als een teken van ‘goodwill’ naar aanleiding van de geplande top tussen president Donald Trump en Kim Jong-un.

Eind april vond er al een historische topontmoeting plaats tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In in de gedemilitariseerde zone in Panmunjom, waar zij vredesbesprekingen houden. Kim Jong-Un was daarmee de eerste Noord-Koreaanse leider die Zuid-Korea bezoekt.